Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kalamita v zime 1966: Železnice ťahal z problémov zvláštny stroj!

(Zdroj: STV)

BRATISLAVA - Píše sa rok 1966 a v Bratislave vládne podobná kalamita ako minulý týždeň, kedy sa pre snehovú nádielku najprv na cestách vytrápili šoféri a neskôr kvôli zamrznutým a zafúkaným výhybkám meškali spoje na Hlavnej stanici. Oproti minulosti je tu však jeden veľký rozdiel. Pokým v tomto storočí sa spoliehame predovšetkým na lopaty a odhŕňače, v tom predošlom mali pracovníci železníc oveľa sofistikovanejšieho pomocníka.

Dokumenty z rokov minulých bývajú zdrojom ukážok rôznych vymožeností, ktoré aj na dnešné pomery prekročili svoju dobu. A tak je to aj v tomto prípade.

"Dnešná fujavica nad Bratislavou, kde v predpoludňajších hodinách nárazy vetra dosahovali až 120 kilometrovú rýchlosť, zafúkala ulice. Bolo treba urýchlene odpratávať sneh, aby sa nezastavil tep mesta. Za dnešný deň Technické služby mesta Bratislavy pochváliť veru nemožno...," komentuje ľúbozvučnou slovenčinou mužský hlas a kamera sníma odpratávač, ktorý pre nedostatok nákladných áut na naloženie snehu stojí odstavený pri krajnici.

To už však za príklad technickým službám dáva organizáciu práce na bratislavskej Hlavnej stanici. Tam sa o čistenie výhybiek postarala skupina zamestnancov s veľmi nezvyčajným pracovným nástrojom, a to motorom z tryskového lietadla. Ako na záberoch vidno, ide im to s ním jedna radosť.

 

A takto to, pre zaujímavosť, vyzeralo v roku 1987...

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu