Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Unikátne FOTO z pekla Hirošimy: Našli záber na atómový hríb zo zeme!

Fotografiu (vľavo) publikoval aj britský denník.
Fotografiu (vľavo) publikoval aj britský denník. (Zdroj: telegraph.co.uk)

TOKIO - Mimoriadny záber atómového hríbu, ktorý sa objavil nad japonským mestom Hirošima po zvrhnutí americkej jadrovej bomby 6. augusta 1945, našli v knižnici jednej zo škôl v Hirošime. Informovala o tom dnes agentúra AFP.

Čiernobiela fotografia zachytáva neobvyklý pohľad na atómový hríb rozdelený na dve časti. Snímok zhotovili asi pol hodiny po zhodení bomby necelých desať kilometrov východne od ohniska výbuchu.

"Existencia tohto záberu je spomenutá v historických knihách, ale až teraz bola fotografia nájdená. Záber, zobrazujúci atómový hríb rozdelený na dve časti ako tento, je veľmi vzácny," povedala kurátorka hirošimského múzea mieru.

Fotografia, ktorú urobili zo zeme, ležala v základnej škole Honkawa v meste Hirošima medzi článkami vzťahujúcimi sa k zvrhnutiu nukleárnej bomby na mesto, dodala.

Najznámejšie zábery okamihov nasledujúcich bezprostredne po nálete boli zhotovené americkými vojakmi zo vzduchu.

Americký bombardér B-29 zvaný Enola Gay so 14-člennou posádkou zvrhol bombu prezývanú Little Boy (Chlapček) na Hirošimu ráno 6. augusta 1945. Bolo to po prvýkrát, kedy človek použil jadrovú zbraň. Výbuch usmrtil v Hirošime 70 000 až 100 000 ľudí a desaťtisíce ďalších zranil. Po troch dňoch zhodili Američania ešte atómovú bombu na Nagasaki. Pár dní potom Japonsko kapitulovalo a definitívne sa skončila druhá svetová vojna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu