Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

TOP 5 rizík pre svet: Experti prezradili, čo nás "zničí"!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Zvyšujúce sa rozdiely medzi bohatými a chudobnými a rastúci rozpočtový deficit v mnohých krajinách patria k najväčším rizikám pre svetovú ekonomiku v najbližšom desaťročí. Uvádza sa to v správe Svetového ekonomického fóra (WEF), ktorá vychádza z prieskumu viac než 1000 ekonomických expertov. Tohtoročné zasadnutie WEF, ktoré sa každoročne koná vo švajčiarskom Davose, sa uskutoční od 23. do 27. januára. Informovala o tom agentúra AP.

Medzi päť najväčších rizík, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť vývoj svetovej ekonomiky v nasledujúcich rokoch, patria okrem dvoch spomínaných faktorov ešte klimatické zmeny, zhoršujúci sa prístup k pitnej vode a starnúca populácia. Experti okrem toho varujú, že nie sú vylúčené ani nečakané problémy spôsobené kombináciou spomínaných rizík. K takýmto kombináciám patrí napríklad situácia, keď klimatické zmeny zvýšia záťaž pre ekonomiku a následne oslabujúca sa ekonomika skomplikuje boj proti globálnemu otepľovaniu.

Okrem spomínaných hlavných faktorov medzi ďalšie riziká patria podľa expertov rastúca odolnosť baktérií voči antibiotikám, ako aj takzvaný "digitálny požiar", pod ktorým sa chápu kontroverzné informácie rozširované po internete. Také napríklad minulý rok spôsobili rozsiahle protesty v moslimskom svete za film zosmiešňujúci proroka Mohameda.

Experti okrem toho poukázali aj na fakt, že stále viac ľudí žije v oblastiach so zvýšeným rizikom prírodných katastrof, ako sú napríklad pobrežné oblasti. Tým sa v dôsledku otepľovania planéty zvyšujú ekonomické náklady spôsobené búrkami a záplavami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu