Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V pražskej zoo majú dôvod na radosť, narodilo sa im gorilie mláďa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Pražská zoo má dôvod na veľkú radosť - gorilia samička Kijivu tam totiž v sobotu podvečer porodila mláďa. V poradí už štvrtý pôrod gorilej samice bol bezproblémový. Informoval o tom spravodajský server Idnes.cz.

Kijivu mláďa hneď začala dojčiť, zožrala zvyšky placenty a začala si budovať hniezdo. Mláďatko sa matky aktívne pridržiava, strká si prsty do úst, čo znamená, že má dobre vyvinutý sací reflex. Zatiaľ nie je známe pohlavie gorilieho mláďaťa. Ako uviedol kurátor primátov Zoo Praha Vít Lukáš, bude to známe o pár dní či týždňov.
      
V nedeľu zostane pavilón uzavretý, aby gorilia rodina mala pokoj. Návštevníci si nový prírastok budú môcť pozrieť na Štedrý deň. Momentálne je však možné sledovať ich zo záznamu kamery.
      
Kijivu - ako pripomínajú české médiá, je skúsenou rodičkou, keďže okrem narodeného je matkou už troch mláďat: Moji, ktorá žije s novou rodinou v Španielsku a v marci sa jej narodí prvé mláďa, Tatua - ten toho roku tragicky zahynul, a dvojročného Kiburiho.
      
V januári by mala v pražskej zoo porodiť svoje mláďa aj druhá gorilia samica - Kamba.
      
Už teraz sú v pohotovosti ošetrovatelia i veterinári, pretože Kamba má zrejme srdcovú chybu. Jej prvý pôrod bol komplikovaný, mláďa sa rodilo nohami dopredu a neprežilo.
      
Veterinári teraz spolupracujú aj s "ľudskými" gynekológmi a neonatológmi a konzultujú aj s kolegami zo zahraničia. Kambu dokonca naučili, ako sa priblížiť k mrežiam a vystrieť sa, aby jej čoskoro mohli urobiť ultrazvukové vyšetrenie na zistenie polohy plodu a jeho stavu. V pavilóne goríl je pre každý prípad pripravená "poľná nemocnica".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu