Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Zabijak zvaný jedlo: Vedci zistili, čo berie životy viac ako podvýživa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: yearwithoutbeer.com)

PARÍŽ - Obezita z nadmernej konzumácie jedla už vo svete celkovo zabíja trikrát viac ľudí ako podvýživa z nedostatku stravy. S odvolaním sa na výsledky nového prieskumu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v 187 krajinách to dnes uviedol francúzsky spravodajský server DirectMatin.fr.

Za posledných 20 rokoch sa v rámci boja proti hladu podarilo znížiť v chudobných krajinách úmrtnosť na podvýživu, ale v bohatých krajinách sa zvýšila obezita, ktorá sa zabývala i v Brazílii a niektorých afrických krajinách. Napríklad v roku 2010 zomrelo vo svete podľa WHO na následky obezity 3,4 milióna ľudí.
    
Obezita prispieva ku kardiovaskulárnym chorobám, hypertenziu a cukrovke. "Prešli sme od sveta, v ktorom ľudia trpeli podvýživou, k svetu, v ktorom ľudia trpia chorobami spojenými s príliš tučným a bohatým stravovaním," citoval server jedného z autorov výskumu.
    
Odborníci WHO konštatujú zásadnú zmenu v stravovaní obyvateľov planéty, ale celkovo situáciu hodnotí pozitívne. Konštatujú totiž, že dĺžka života ľudí sa v období 1970 až 2012 predĺžila v priemere o desať rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu