Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Naučte sa relaxovať

Naučte sa relaxovať Zobraziť galériu (5)
Naučte sa relaxovať (Zdroj: sancatanca.sk)

Relaxácia znamená čosi iné pre každého z nás. Niekto za dokonalý relax považuje čítanie knihy v posteli, chytanie rýb pri jazere, hodinu v posilňovni alebo bezcieľnu jazdu autom... Čo vlastne relax je, ako najlepšie zrelaxovať a aké blahodarné účinky má relaxácia na naše telo, tuší ale málokto.

Doba v ktorej žijeme sa neustále zrýchľuje a čoraz menej nachádzame čas na odpočinok. Úplne vypnúť a dopriať si tak regeneráciu tela aj mysle je dôležité nie len z pocitového, ale najmä zdravotného hľadiska.

Ak trpíte srdcovým ochorením  alebo máte vysoký krvný tlak, relaxačné metódy  sú rovnako účinné ako klasická liečba liekmi. Nemýľme si ale relax a relax. Relaxácia vedená odborníkmi nie je sledovanie futbalového zápasu v televízii ani manikúra v kozmetickom salóne.

Pojem relaxácia vznikol pôvodne vo fyziológii a znamenal uvoľnenie svalových vláken. V dnešnej psychológii rozumieme pod pojmom relaxácia psychicko-fyzické uvoľnenie.  Je komplexnou protistresovou reakciou a  psychofyziologickým  stavom intenzívnej regenerácie organizmu, v ktorom dochádza k posilneniu imunitného systému, spomaleniu látkovej výmeny a hĺbkovej regenerácii buniek nervového systému.  Patrí k najúčinnejším spôsobom neutralizácie negatívnych účinkov stresu, kedy dochádza k biochemickým zmenám, zvyšuje sa produkcia niektorých neurotransmitérov, serotonínu, ktorý pozitívne ovplyvňuje náladu aj pocitu pokoja a spokojnosti. Relaxácia je spojená aj so zmenami elektrickej aktivity mozgu, ktoré sú pozorovateľné na EEG.

Správna relaxácia nám môže pomôcť  spomaliť  tepovú frekvenciu a  rýchlosť dýchania, ktoré sa naopak prehĺbi, znižuje sa spotreba kyslíka a výdaj kysličníka uhličitého.  Znižuje krvný tlak, svalové napätie a chronickú bolesť,  zvyšuje prietok krvi do svalov a zlepšuje  koncentráciu.  Budete menej frustrovaní, viac uvoľnení, čo posilní vašu  sebadôveru k riešeniu problémov.

Relaxácia napomáha aj k sebapoznaniu, adekvátnej sebareflexii a môže vystupovať aj ako významný prostriedok nášho osobnostného rastu.

Ak si chcete zlepšiť kvalitu života  skúste pouvažovať nad relaxačnými technikami a meditáciou, ktoré sa môžete dokonale naučiť a osvojiť si ich aj vo víre uponáhľaných dní.  Bratislavské štúdio  tanca, pohybu a osobného  rozvoja, ŠancaTanca,  vás pozýva na kurz Relaxácie a meditácie. Jeden a pol hodinová lekcia je vedená kvalifikovanou lektorkou, ktorá sa na vás teší  už  22.11. a 13.12.  Viac informácií sa dozviete na infolinke 0911723751,  alebo na stránke www.sancatanca.sk.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu