Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Objavili dokument z roku 1921: Československo pomáhalo boľševickému Rusku!

Hladomor v Rusku v rokoch 1921 - 1923 si vyžiadal milióny obetí
Hladomor v Rusku v rokoch 1921 - 1923 si vyžiadal milióny obetí (Zdroj: filipspagnoli.wordpress.com)

PRAHA - Nedávno objavené vzácne dokumenty v pražskom Národnom archíve majú dokazovať, že Československo v dvadsiatych rokoch minulého storočia vo veľkom pomáhalo ruským deťom. Okrem iného poslalo do krajiny zmietanej hladomorom tony potravín, ale aj peniaze.

Podmienky v boľševickom Rusku boli v roku 1921 naozaj doslova tragické. Krajina čelila hospodárskemu rozvratu, ulice boli plné sirôt, o ktoré sa nikto nezaujímal. Jedla bol nedostatok a najvyšší predstavitelia boli preto nútení požiadať o medzinárodnú pomoc.

Podľa pôvodnej zmluvy malo z Ruska do vtedajšieho Československa prísť 600 ruských detí. Z dokumentov, ktoré si vyžiadala ruská iniciatíva Pamäť a poďakovanie ale vyplýva, že ich nakoniec dorazilo 439. Pomoc ponúklo približne 2000 československých rodín. "Boli to väčšinou remeselníci a sedliaci," povedala Anastasia Kopřivová zo Slovanskej knižnice.

Niektorí potomkovia ruských detí dokonca stále žijú na Slovensku. Väčšina z nich sa však musela vrátiť domov. Dosvedčuje to množstvo záznamov, ale i účty za čokoládu a syry, ktoré dali deťom na dlhú cestu späť. Kopřivová spomína aj príbeh o chlapcovi, ktorý utiekol z Ruska a pešo prešiel všetky hranice, aby sa mohol vrátiť do náhradnej rodiny.

Československo pred vojnou prijalo aj mnoho ruských emigrantov, ktorí utiekli pred boľševikmi. Po roku 1945 mnoho z nich skončilo v sibírskych gulagoch​​. Informácie priniesol portál Českej televízie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu