Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Atlantis dokončil svoju poslednú cestu: Do múzea!

Atlantis ešte pred opustením sídla NASA predviedol slávnostnú pomalú jazdu Zobraziť galériu (3)
Atlantis ešte pred opustením sídla NASA predviedol slávnostnú pomalú jazdu (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Raketoplán Atlantis absolvoval v piatok svoju poslednú cestu, na špeciálnom návese ho previezli z haly v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride do 16 kilometrov vzdialeného múzea.

"Dokázal to! Atlantis je už doma, kde bude inšpirovať budúce generácie," informovalo Kennedyho vesmírne centrum na Twitteri, keď raketoplán dorazil do cieľa svojej cesty. Raketoplán prevážali na takmer 60-metrov dlhom špeciálnom návese so 76 kolesami slimačou rýchlosťou troch kilometrov za hodinu. Kvôli prevozu raketoplánu dlhého 37 metrov a širokého 24 metrov museli dočasne odmontovať 120 stĺpov osvetlenia, 23 semaforov, 66 dopravných značiek a jedno silnoprúdové vedenie.

V cieli cesty pred návštevníckym komplexom privítali Atlantis tri desiatky astronautov, medzi  ktorými boli napríklad druhý muž na Mesiaci Buzz Aldrin, posledný muž na Mesiaci Gene Cernan či Eileen Collinsová, prvá žena, ktorá pilotovala raketoplán. Cestou sa transport zastavil v Space Florida's Exploration Parku, kde si ho pozreli návštevníci, kým ho odviezli definitívne do múzea, uviedol americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý jeho transport vysielal v priamom prenose.

Atlantis, ktorý absolvoval 33 misií na obežnej dráhe, ukončil vlaňajším záverečným letom 30-ročný program raketoplánov. Je tretím a posledným prevádzkyschopným raketoplánom, ktorý umiestnili do múzea - konkrétne do súkromne prevádzkovaného návštevníckeho centra pri vesmírnom stredisku na Myse Canaveral, kde bude hviezdnou atrakciou novej výstavy. Stroj vážiaci takmer 70 ton plánujú zavesiť na strop haly. Výstavu by mali otvoriť v júli 2013.

Raketoplán Discovery je vystavený v múzeu v meste Chantilly pri Washingtone. Endeavour v októbri letecky previezli cez celé USA do Los Angeles na výstavu v Kalifornskom vedeckom centre. Prototyp raketoplánu Enterprise, ktorý využili pri atmosférických testoch, nikdy však neletel do vesmíru, premiestnili z leteckého múzea vo Washingtone do námorného a leteckého múzea pri rieke Hudson v New Yorku, kde na ňom pri búrke Sandy tento pondelok vznikli menšie škody. Poškodil sa mu vertikálny stabilizátor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu