Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Katolíci si dnes pripomínajú Sviatok všetkých svätých

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Martin Olexy, Mowsnet)

BRATISLAVA - Návštevy cintorínov, zapaľovanie sviečok na hroboch blízkych, spomienky na tých, čo už nie sú medzi nami, charakterizujú každoročne prvé novembrové dni. Pre veriacich kresťanov sú to aj dni modlitieb za duše zosnulých. Sviečky na cintorínoch i v domácnostiach sa zapaľujú na znak nesmrteľnosti duší a Božieho milosrdenstva.

Katolícka cirkev dnes slávi prikázaný Sviatok všetkých svätých, na ktorý nadväzuje 2. novembra Spomienka na všetkých verných zosnulých, známa ako Dušičky. Od roku 1994 je v Slovenskej republike 1. november dňom pracovného pokoja.

V dnešný deň si veriaci spolu s kňazmi počas omší pripomínajú svätých, ktorí viedli pravý kresťanský život, milovali Boha a žili pre iných. Dnešný sviatok je pre veriacich kresťanov spojený s nádejou na vzkriesenie a večný život. Kňazi zdôrazňujú, že prvé novembrové dni majú ľuďom pripomenúť, aby lepšie žili, vážili si dar života a plnšie ho prežívali.

Dnes sa na Slovensku konajú omše a pobožnosti za zosnulých nielen v kostoloch, ale i na mnohých cintorínoch. Napríklad, v Bratislave sa na Cintoríne Slávičie údolie o 15.00 h koná už tradične rímskokatolícka sv. omša. Pobožnosti za zosnulých bývajú aj na Martinskom cintoríne, Cintoríne Ružinov a iných. V Krematóriu v Bratislave obvykle pripravujú v tento deň pásmo slova a hudby.

Na Dušičky - 2. novembra sa v Bratislave už tradične koná spomienka na nenarodené deti, ktorej súčasťou je podvečer omša v Kostole sv. Ladislava, sviečkový sprievod ulicami centra mesta a modlitby pri pamätníku nenarodeným vedľa Modrého kostolíka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu