Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nebezpečné megaerupcie na Slnku: Rušia signál a ľudí z nich bolí hlava!

Solárne erupcie na Slnku
Solárne erupcie na Slnku (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - V uplynulých dňoch bola aktivita na najjasnejšej hviezde na oblohe mimoriadne silná. Od soboty do pondelka na nej vedci zaznamenali tri mohutné slnečné erupcie, ktoré z rovnakého miesta vyvrhli do vesmíru prúdy nabitých častíc a žiarenia. V tejto súvislosti sa objavili výpadky rádiového signálu.

"Udalosti spred pár dní nasvedčujú tomu, že ďalšie erupcie sa vyskytnú v blízkej budúcnosti a vplyvom pohybu hviezdy budú k Zemi smerovať čoraz viac," uviedol astronóm Tony Phillips.

Zatiaľ posledné výrony k našej nesmerovali, napriek tomu na viacerých miestach informovali o výpadkoch rádiového signálu. Taktiež sa objavili správy o tom, že u tisíciek ľudí sa v tejto súvislosti objavili zdravotné  potiaže ako bolenie hlavy či psychické problémy.

Slnko vstúpilo tento rok do fázy maximálnej aktivity v rámci jedenásťročnej periódy. Spolu s tým rastie riziko, že niektorá z množstva erupcií, ktoré NASA očakáva, zamieri k Zemi. Mohla by tak ohroziť komunikačné a navigačné satelity, kozmonautov na Medzinárodnej vesmírnej stanici aj ľudí v lietadlách. Objaviť sa môžu taktiež silné geomagnetické búrky a polárne žiary, píše portál Novinky.cz.

Tri erupcie za dva dni

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu