Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zježené chlpy a zimomriavky na chrbte: Z týchto zvukov nás ide poraziť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: insidershealth.com)

NEWCASTLE - Všetci to poznáme - keď niekto prejde nechtom po tabuli alebo hrnci, tak sa nám okamžite zježia všetky chlpy na tele. Vedzte, že existujú zvuky, ktoré sú pre ľudské ucho ešte neznesiteľnejšie. Vedci niektoré z nich pustili dobrovoľníkom a merali, ktorú frekvenciu vnímali najcitlivejšie.

Každému človeku sa páči, resp. nepáči niečo iné. Na zvukoch, ktoré sú najnepríjemnejšie, sa však zhodnú mnohí z nás. Experti z Univerzity v Newcastli nedávno túto oblasť preskúmali z vedeckého pohľadu.

Štúdiou, do ktorej bolo zapojených trinásť účastníkov, chceli dokázať, ktorý zvuk je pre ľudské ucho najmenej znesiteľný. Pustili im vyše 70 ukážok väčších či menších hlukov v rozmedzí 2000 až 5000 hertzov, teda frekvencii, ktorú vnímame najcitlivejšie.

Výskum ukázal, že najmenej znesiteľným zvukom je škrípanie noža po fľaši. Ďalej nasleduje vidlička po skle a krieda po tabuli. Výsledky boli odmerané na základe analýzy mozgovej činnosti. Akonáhle totiž mozog zaznamená hnusný zvuk, aktivuje sa jeho časť amygdala, ktorá slúži na kotrolu emócií a vyvolá v človeku nepríjemné pocity. "Amygdala vyšle mozgu núdzový signál, ktorý sa im (zvukom) začne brániť," objasnil profesor Sukhbinder Kumar.

Podľa štúdie zverejnenej v časopise Journal of Neuroscience je naopak najpríjemnejším zvukom bublanie vody, ktorá vrie. Závery by mohli pomôcť v liečbe chorôb ako sú migrény či hučanie v ušiach.

Najnepríjemnejšie zvuky:

1. Nôž na fľaši

2. Vidlička na skle

3. Krieda na tabuli

4. Pravítko na fľaši

5. Nechty na tabuli

6. Ženský krik

7. Disková brúska

8. Brzdy na bicykli

9. Detský plač

10. Elektrická vŕtačka

Najpríjemnejšie zvuky:

1. Potlesk

2. Detský smiech

3. Hrom

4. Tečúca voda

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu