Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šíri sa zmutovaný vírus SARS, ktorý zabíja: Vedci varujú, že môže zničiť ľudstvo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

LONDÝN - Popredný britský virológ sa domnieva, že ľudstvo bude do piatich rokov bojovať s pandémiou, ktorá má mať kataklizmatické účinky na našu rasu. Zasiahnuť by mala najmä zdravých mladých ľudí, ktorých zničí ich vlastný imunitný systém. Je možné, že nás vyhubí už nový koronavírus, ktorému vo svete podľahlo sedem pacientov?

V októbri minulého roka zomrel v londýnskej nemocnici muž, ktorý sa počas pobytu v Afganistane nakazil vírusovým ochorením preneseným z kliešťa. Mesiac predtým v inej londýnskej nemocnici hospitalizovali muža s horúčkou, kašľom a závažnými respiračnými ťažkosťami. Niesol všetky príznaky smrtiaceho vírusu SARS, ktorý v roku 2003 zabil takmer 1000 ľudí, ale testy preukázali, že ide o ochorenie doposiaľ lekárskej vede neznáme.

Použitím najnovšej high-tech gen-skenovacej techniky vedci z agentúry pre ochranu zdravia preskúmali tkanivové vzorky pacienta pochádzajúceho z Kataru na Strednom východe a výsledky ich mimoriadne prekvapili. Áno, vírus je z rovnakej rodiny ako SARS, ale jeho zloženie je úplne nové. Zdrojom nákazy nie sú ľudia, ale zvieratá. Jeho najbližší známi príbuzní boli nájdení v ázijských netopieroch.

Výskumníci vtedy tiež zistili, že vírusu už niekto podľahol. Vyhľadávanie v globálnych medicínskych databázach odhalilo rovnaký tajomný vírus vo vzorkách odobratých 60-ročnému mužovi, ktorý zomrel v Saudskej Arábii vlani v júli. Agentúra na ochranu zdravia preto celosvetovo varovala pred novo sa šíriacim vírusom, čo podnietilo strach medzi lekárskymi odborníkmi.

Novodobá hrozba s názvom koronavírus

Na istý čas sa potom zdalo, že ochorenie sa vytratilo, ale nedávno sa začali objavovať nové smrteľné prípady. V nedeľu mu podľahol pacient hospitalizovaný v Nemocnici kráľovnej Alžbety v Birminghame, ktorý sa tu liečil dlhší čas, pričom jeho celkový zdravotný stav bol dlhodobo zlý a okrem toho mal aj problémy s imunitou. Včera médiá informovali o úmrtí muža v Saudskej Arábii, čím počet obetí stúpol na sedem. Celkovo zomreli štyria v Saudskej Arábii, dvaja v Jordánsku a jeden v Británii. Ďalšia približne desiatka je nakazených.

V Británii sa koronavírusom nakazili okrem pacienta, ktorý bol prevezený na liečbu z Kataru, traja členovia jednej rodiny. Jeden z nich sa zrejme infikoval pri ceste na Blízky východ a do Pakistanu. Od neho sa zrejme nakazil jeho syn a ďalší člen rodiny.

Nový vírus spôsobuje niekoľko rovnakých symptómov ako SARS, ktoré zahŕňajú závažné dýchacie problémy, horúčku a kašeľ, ale vyznačuje sa aj rýchlym zlyhaním obličiek. Koronavírus, ktorý sa po prvý raz objavil v roku 2002 v Číne, zabil v roku 2003 približne 800 ľudí. Odborníci si zatiaľ nie sú istí, akou cestou sa vírus prenáša z jedného človeka na druhého.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už odporučila vykonávať testy kvôli novému koronavírusu u pacientov s príznakmi nevysvetliteľného zápalu pľúc alebo u pacientov s nevysvetlenými dýchacími ťažkosťami, ktorí majú komplikácie a nereagujú na liečbu.

Zabijak koronavírus.
Zobraziť galériu (2)
Zabijak koronavírus.  (Zdroj: SITA)

Čo hrozí ľudstvu?

Mnoho analytikov verí, že pôvodcom španielskej chrípky, najväčšej svetovej pandémie, ktorá si vyžiadala v rokoch 1918-1919 okolo 50 až 100 miliónov obetí, je nákaza pochádzajúca zo zvieraťa. Zoonózy pritom môžu spôsobiť katastrofu, pretože majú úžasnú schopnosť rýchleho rozšírenia, a to vtedy, keď to najmenej očakávame.

Popredný britský virológ, profesor John Oxford z univerzity v Londýne, a svetová autorita v oblasti epidémií, varuje, že počas nasledujúcich piatich rokov máme očakávať práve takúto pandémiu. Nákaza bude podľa neho novým superinfekčným vírusum, ktorý môže pochádzať z nejakej odľahlej časti Ázie alebo Afriky. Informoval portál dailymail.co.uk.

V čase, kedy prvá ľudská obeť podľahne, už bude ochorenie kašľom a kýchaním prenesené na rodinu zomrelého, priateľov a všetkých, ktorí sa okolo neho zhromaždili. Kvôli globálnemu prepojeniu sveta sa katastrofický vírus rozšíri naprieč zemeguľou pomocou leteckej, železničnej, cestnej a námornej dopravy. Kým najlepšie mozgy medicíny začnú odkrývať jeho genetické tajomstvá a dajú mu meno, podarí sa mu smrtiacim účinkom rapídne znížiť svetovú populáciu.

Umierať pritom budú aj zdraví a mladí ľudia. Spôsobí to "cytokínová búrka", kedy hyperaktívny imunitný systém zabije človeka skôr ako samotný supervírus. "Bojím sa, že naši politici neberú hrozbu masových úmrtí dosť vážne. Za takúto benevolentnosť môžeme zaplatiť bezprecedentnú cenu na ľudských životoch, ktorá by sa dala prirovnať k trestnému činu z nedbalosti. Ľudstvo musí boj s novovznikajúcim ochorením živočíšneho pôvodu vyhrať zakaždým. Pandemický vírus potrebuje vyhrať iba raz, a mohlo by to znamenať koniec ľudstva," cituje Oxforda portál thesun.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu