Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Steve Jobs ako vizionár: V roku 1983 predpovedal tieto veci!

Steve Jobs
Steve Jobs

CHAPEL HILL - Pred niekoľkými dňami uplynul rok od smrti počítačového génia Stevea Jobsa (†56), ktorý podľahol zákernej rakovine. Teraz sa ukázalo, že bol ešte väčším vizionárom, ako si svet doteraz myslel. Už v roku 1983 totiž dokázal s neuveriteľnou presnosťou predpovedať internet aj iPady.

V uplynulých dňoch sa v súvislosti s Jobsovým úmrtím dostala na verejnosť audionahrávka jeho prednášky nazvanej "Budúcnosť nie je, čo bývala", ktorú viedol v roku 1983 v Center for Design Inovation na medzinárodnej konferencii o dizajne.

Počítač v nej prirovnáva ku knihe, ale vo vylepšenej podobe. "Do knižky plánujeme umiestniť neuveriteľne výkonný počítač, aby ste si mohli nosiť so sebou. Používať sa ju naučíte za dvadsať minút. Chceme, aby bola bezdrôtová, takže sa nebudete musieť k ničomu pripojiť. A budete môcť komunikovať s ďalšími počítačmi," predpovedal bývalý šéf spoločnosti Apple. V osemdesiatych rokoch bola pritom takáto predstava považovaná za sci-fi.

Okrem iPadol Jobs v prednáške spomína aj napríklad experiment MIT, ktorý silne pripomína budúci Google StreetView. Taktiež hovoril o tom, že osobné počítače sa prepoja do sietí a stanú sa hlavným nástrojom komunikácie, píše portál tn.cz. Najprv tak chcel urobiť v kanceláriach a do piatich až pätnástich rokov aj v domácnostiach. To sa vyplnilo takmer na rok presne; internet sa začal rozmáhať okolo roku 1993 a o zhruba štyri roky neskôr prenikol už aj medzi bežných ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu