Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Našli tajomstvo dlhovekosti mužov: Zlá správa, spočíva v kastrácii!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: handfacts.wordpress.com)

LONDÝN - Eunuchovia žili dlhšie ako muži, ktorí semenníky majú, vyplynulo z výskumu kastrátov, ktorí v minulosti pôsobili na kórejskom kráľovskom dvore. Informovala o ňom agentúra Reuters.

Vedci zistili, že eunuchovia slúžiaci príslušníkom dynastie Čoson, ktorá v Kórei vládla v rokoch 1392 až 1910, sa v priemere dožívali 70 rokov. To je od 14 do 19 rokov dlhšie než "bežní" muži z podobných sociálnych a ekonomických pomerov. Králi, ktorým slúžili, sa v priemere dožívali len 47 rokov.

Traja zo skúmaných 81 eunuchov sa dočkali stovky aj vyššieho veku. V tejto skupine sa storoční vyskytovali asi 130-krát častejšie ako je to v súčasnosti obvyklé v rozvinutých krajinách.

V minulosti niektorí chlapci v Kórei podstupovali kastráciu, aby sa mohli zúčastniť života privilegovanej vrstvy na kráľovskom dvore. Tí, ktorí slúžili členom dynastie Čoson, sa mohli ženiť a adoptovať deti.

Autori výskumu sa domnievajú, že dlhovekosť kráľovských eunuchov nesúvisela len s ich výnimočným životným štýlom. "S výnimkou niekoľkých žila väčšina z nich mimo palác; v paláci prebývali jedine, keď boli v službe," povedal Min Kjung-čin z inčchonskej Univerzity Inha. Výsledky štúdie vyšli v odbornom časopise Current Biology.

Z predchádzajúcich výskumov vyplynulo, že u cicavcov žijú samice zvyčajne dlhšie ako samce. Jedným z vysvetlení je, že hormón testosterón oslabuje imunitný systém a zvyšuje riziko srdcového ochorenia. Vedci tiež zistili, že kastrácia u zvierat často predlžuje dĺžku života, ale v prípade ľudí neboli výsledky jednoznačné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu