Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vtipné Slovensko: Prečítajte si bizarné názvy miest a obcí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: neslusa.sk)

BRATISLAVA - Slovenčina je ľubozvučný jazyk a navyše veľmi tvárny a ohybný. Mnoho slov má viacero významov, čo sa úročí najmä v pomenovaní geografických miest. Čo raz označuje muža, ktorý predčasne prišiel o vlasy, inokedy znamená obec na východe Slovenska.

Mnohé názvy slovenských miest či dedín vyvolávajú úsmev na perách. Tak napríklad na juhozápadnom Slovensku leží obec Aňala, čo sa môže zdať vtipné najmä bez mäkčeňa. V okrese Nové Zámky sa nachádza aj dedinka Šarkan, pričom tento názov zároveň predstavuje hračku vyrobenú z papiera. Zaujímavou je obec Dubník, ktorej jedna z častí sa nazýva Rozkoš. Ktovie prečo.

Smerom na sever naďabíme na Haluzice (haluz - výraz pre zaujímavú alebo zvláštnu udalosť či vec)  a Potvorice (potvora - pomenovanie pre zlú ženu). Mnohí z vás určite poznajú Naháča, ktorý leží pri Trnave. Mohlo by sa preto zdať, že jeho obyvatelia sú fanúšikmi nudizmu, nie je tomu ale tak. Bizarný názov je odvodený od kvetu jesienka obyčajná, ktorá je prezývaná naháč a a je veľmi rozšírená práve v spomínanej obci. Treba však pamätať na to, že je prudko jedovatá.

Ako uviedol portál tvnoviny.sk, v okrese Rimavská Sobota nás môže pobaviť dedina Slizké (výraz pre niečo klzké), neďaleko Revúcej zas Držkovce (držky - jedlo zo zvieracích vnútorností, resp. držka - hovorový výraz pre papuľnatú osobu). Vtipným názvom sa môže pochváliť aj Nesluša pri Kysuckom Novom Meste. Neznamená to však, že by v nej žili neslušní ľudia; pomenovanie bolo odvodené od miestnej rieky Neslušanka.

Ani východné Slovensko sa nedá zahanbiť, napísal portál tvnoviny.sk. Do kategórie bizarných názvov rozhodne patria Smilno (smilník - smilný, nehanebný človek), Černochov (černoch - označenie príslušníka inej rasy), Švábovce (šváb - veľký čierny dotieravý hmyz), Pichne (kedysi sa tu vyrábali kopije) a v neposlednom rade Plešivec (človek bez vlasov).

Ďalšie vtipné názvy obcí na Slovensku: Vybúchanec, Krvavé Šenky, Čierne Pole, Dedina Mládeže, Horné Otrokovce, Havka, Husák, Lada, Soľ, Zubrohlava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu