Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Mišpuľa japonská zakvitla už v novembri

Pestovateľ so svojou exotickou rastlinou.
Pestovateľ so svojou exotickou rastlinou.

PREŠOV - Skúsený pestovateľ sa nestačí čudovať. Exotická rastlina - mišpuľa japonská - mu zakvitla v nezvyčajnom čase. Kvety sa na nej každoročne objavovali až na prelome januára a februára, tentoraz sa však naozaj poponáhľali a konáre ozdobili už v novembri.

Prešovčan Štefan Osvald mišpuľu pestuje už dlhé roky. „Zasadil som kôstku plodu a začal rásť strom. Plody však neprinášal,“ vraví pestovateľ. Neskôr sa dozvedel, že mišpuľu musí zaštepiť pôvodnou rastlinou. „Štepy mi priniesli asi pred deviatimi rokmi zo Španielska a odvtedy zbieram aj úrodu,“ vysvetľuje pestovateľ.

Viac ako dva metre vysoký strom je zasadený v kvetináči. „V lete je vonku v záhrade. Na zimu ho však sťahujem do domu, aby nezamrzol,“ vraví Š. Osvald, ktorý si myslí, že túto na Slovensku nie príliš rozšírenú rastlinu nemá v Prešove okrem neho nik. „Asi ju pestujem len ja a môj brat,“ hovorí. Plody mišpule majú oranžovú farbu a veľkosť približne ako citrón. „Chutia ako niečo medzi slivkou a marhuľou. Jedia sa aj s tenkou šupkou,“ približuje mišpuľu Prešovčan. Plody pravidelne dozrievali koncom júna. „Som zvedavý, kedy dozrejú teraz, a či sa ich dočkám skôr ako začiatkom leta,“ zakončil Š. Osvald.

Pochádza z Číny

Mišpuľa japonsk ľa ľ á (Eriobotrya japonica) - je subtropická drevina pochádzajúca z Číny, prvýkrát však bol jej výskyt a vzhľad zazname- ľad ľ naný v Japonsku, a preto dostala prívlastok japonská. Koncom 18. storočia bola prenesená aj do južnej Európy, kde je teraz už bežnou rastlinou, a rastie aj v Amerike.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu