Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Niektoré malé dinosaury pravdepodobne lovili ako mačky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Niektoré druhy malých dravých dinosaurov pravdepodobne lovili z úkrytu ako súčasné mačkovité šelmy.

Tvrdia to kanadskí a čínski vedci na základe dvoch fosílií dinosaurov druhu Sinocalliopteryx gigas, v ktorých žalúdkoch sa našli pozostatky menších operených dinosaurov a tiež pravekých vtákov. Podľa odborníkov na ulovenie takejto koristi musel Sinocalliopteryx využívať sofistikovanejšie lovecké techniky.

Sinocalliopteryx gigas žil pred približne 125 miliónmi rokov na území dnešnej Číny. Dorastal do dĺžky približne 2,5 metra, čím bol najväčším známym zástupcom čeľade Compsognathidae. V jednej zo spomínaných fosílií paleontológovia našli pozostatky malého opereného dinosaura rodu Sinornithosaurus, v druhej zas dvoch vtákov rodu Confuciusornis. Podľa vedcov je to dostatočný dôkaz, že Sinocalliopteryx tieto živočíchy aktívne lovil a nie sa iba živil ich zdochlinami.

"Je veľmi vzácne získať priame dôkazy o tom, ako dinosaury žili. Vďaka týmto dvom fosíliám teraz vieme o potrave tohto druhu viac než o ktoromkoľvek inom dinosaurovi. Myslíme si, že Sinocalliopteryx sa špecializoval na lietajúcu korisť a musel byť preto na jej lov prispôsobený a dostatočne inteligentný. Viem si predstaviť, ako sa Sinocalliopteryx nepozorovane približoval krovinami ku koristi, pričom čakal na ten správny moment na jej ulovenie," uviedol Phil Bell z Pipestone Creek Dinosaur Initiative, ktorý spolu s kolegami zverejnil výsledky svojej štúdie v časopise PLoS One.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu