Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Katastrofa v roku 1986: Loď klesla ku dnu za 7 minút, 423 mŕtvych!

Berlin III prerobili na turistickú loď
Berlin III prerobili na turistickú loď (Zdroj: Wikipedia)

NOVOROSSIJK - Sovietska loď Admirál Nachimov mala pohnutý osud, ktorý sa zavŕšil 31. augusta 1986 v Čiernom mori, keď po zrážke s nákladným plavidlom zomrelo 423 ľudí na jej palube. Parník pôvodne postavili v Nemecku v polovici 20. rokov a pod menom Berlin III slúžil k rýchlej osobnej doprave cez Atlantik do New Yorku. Za druhej svetovej vojny ho prestavali na nemocničnú loď, ktorá svojmu účelu slúžila až do januára 1945, kedy narazila na mínu a potopila sa neďaleko Kielu.

V roku 1949 Sovieti trup z plytkých vôd Baltu vyzdvihli, loď opravili, vylepšili a v druhej polovici 50. rokov zaradili do civilnej čiernomorskej flotily. Meno dostala podľa admirála z čias Krymskej vojny. Cestujúcich, najmä turistov na okružných plavbách po Čiernom mori, vozila loď spoľahlivo tri dekády. Neskoro večer osudný augustový deň roku 1986 vyplával Admirál Nachimov z prístavu Novorossijsk, na jeho palube bolo takmer 900 cestujúcich a 346 členov posádky, vrátane skúseného kapitána Vadima Markova.

Toho prístavný dispečer podľa predpisov upozornil na to, že sa zhruba po polhodine bude míňať s rýchlou nákladnou loďou Piotr Vasjov. Markov sa spojil s jej kapitánom, s ktorým si pohovoril o kurzoch lodí a spôsobe obiehania. Potom odovzdal velenie neskúsenému druhému dôstojníkovi a odišiel na večeru. Keď sa dráhy lodí podľa čiar na obrazovkách radaru začali nebezpečne krížiť, stratil muž za kormidlom turistickej lode nervy a v rozpore s dohodou začal meniť smer plavby tak nešťastne, že nastavil bok priamo proti ostrej prove Piotra Vasjova.

Tá rozdrvila strojovňu a obrovským otvorom začali do vnútra lode vtekať prúdy vody. Počas siedmich minút zmizol Admirál Nachimov pod hladinou a hoci sa nešťastie stalo len štyri kilometre od pobrežia, podarilo sa zachrániť len dve tretiny ľudí na palube turistickej lode. Vyšetrovanie ukázalo, že za jej rýchle potopenie mohla aj nie príliš vydarená prestavba, pri ktorej zmizli niektoré vodotesné prepážky. Za hlavných vinníkov ale boli označení kapitáni oboch lodí, ktorých v 1987 odsúdili na 15 rokov, z ktorých si odsedeli tretinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu