Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Chlapček (3) nemá potné zľazy, hrozí mu smrť!

Rodičia ochladzujú chlapca všemožnými spôsobmi
Rodičia ochladzujú chlapca všemožnými spôsobmi (Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN - Trojročný britský chlapec Fred James z Cornwallu nikdy nebude šantiť na slniečku tak ako ostatné deti, pretože by to mohlo ohroziť jeho život. Kvôli zriedkavej genetickej poruche sa narodil bez potných žliaz, a preto si musí dávať pozor na každé prehriatie organizmu.

Rodičia musia bez prestania chlapca ochladzovať vetrákom, rozprašovačom vody alebo ľadom. "Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme ho nenechali prehriať. To znamená, že sa mu musíme venovať bez prestania. Keď sa prehreje, má kŕče, je to strašné," povedala denníku Daily Mail Fredova matka.

"Keď ideme von, namočím mu tričko do studenej vody. V taške mám vždy klobúčik proti slnku. Keď má byť naozaj horúco, naplánujem program na doma. Máme vždy otvorené okná a nikdy nezapíname kúrenie," uviedla matka, ktorá ma z leta hrôzu.

Odborne sa Fredov hendikep nazýva ektodermálna dysplázia, jej ďalšími prejavmi môžu byť okrem absencie potných žliaz tiež chýbajúce zuby, slabé nechty, riedke vlasy a kožné problémy, prípadne ťažkosti s dýchaním. Zatiaľ neexistuje žiadny spôsob, ako túto vývojovú poruchu, ktorá postihuje takmer výlučne chlapcov, vyliečiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu