Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ako si vybrať správneho advokáta?

O tom, ako si správne vybrať advokáta a na čo si pritom dať pozor, sa budeme rozprávať s Mgr. Jurajom Veverkom, členom predsedníctva Slovenskej advokátskej komory
O tom, ako si správne vybrať advokáta a na čo si pritom dať pozor, sa budeme rozprávať s Mgr. Jurajom Veverkom, členom predsedníctva Slovenskej advokátskej komory (Zdroj: Devon Communication)

Viete, kto je pokútnik? A viete, že sa aj vy možno dopúšťate trestného činu neoprávneného podnikania spolupáchateľstvom?

Pokútnikom je totiž fyzická alebo právnická osoba, ktorá vám ponúka právne služby ako napr. založenie s.r.o. či právne zastupovanie, pričom na poskytovanie takýchto služieb nemá žiadne oprávnenie. Častokrát nedisponuje ani právnickým vzdelaním, pokútnik nie je riadne zapísaný v zozname advokátov, a teda nie je ani povinne poistený pre prípad spôsobenej škody. O tom, ako si správne vybrať advokáta a na čo si pritom dať pozor, sa budeme rozprávať s Mgr. Jurajom Veverkom, členom predsedníctva Slovenskej advokátskej komory.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

31.07.2012 11:23 - otázka od vojo
Môj advokát mi napísal zmluvu za 1.000 Eur bez prijmového dokladu. Jeho chybou som prišiel o majetok. Kde sa môžem sťažovať
Ako som uviedol vyššie, pokiaľ máte za to, že advokát pri poskytovaní právnych služieb pochybil, máte možnosť obrátiť sa so svojou sťažnosťou na Slovenskú advokátsku komoru.
31.07.2012 11:21 - otázka od rita
potrebujem právnika vo veci predaja dedičstva (orná pôda, lesy a pod.). kde a podľa čoho nájdem právnika, ktorý sa v tom vyzná a ktorý by ma mohol zastupovať v celom rozsahu. dedičstvo nie je veľké, ale nechcem ho, ako aj nechcem sa stretnúť s rodinou. ako zistím koľko ma bude stáť honorár právnikovi? nebola by som rada, keby služby právnika presiahli výšku dedičstva. ďakujem za odpoveď. Rita Bothová
Odporúčam navštíviť stránku www.sak.sk , kde je možné vyhľadať a vybrať si advokáta alebo advokátske kancelárie s konkrétnym odborným zameraním. Otázka honoráru je v zásade vždy záležitosťou dohody medzi advokátom a klientom. Každopádne je každý advokát povinný informovať svojho klienta o predpokladanej výške honoráru vopred.
31.07.2012 11:14 - otázka od Daniel
Ako postupuje SAK voči subjektom, ktoré poskytujú právne služby (napr. zakladanie obch. spoločností) bez oprávnenia na ich poskytovanie.
SAK v súčinnosti so všetkými dotknutými štátnymi orgánmi využíva a bude využívať všetky zákonom dané možnosti na potieranie takejto protiprávnej činnosti. Všetky zistené prípady sú posktupované orgánom činným v trestnom konaní. Našim cieľom je ochrana občana pred pokutníkmi.
31.07.2012 11:07 - otázka od pokutnik
Dobry den, nemyslite si, ze vela tzv. "pokutnikov" pochadza prave z radov advokatov? Osobne mam niekolko byvalych spoluziakov advokatov, ktorych odborna uroven je zalostna, skolu vystudovali len vdaka tomu, ze otec je advokat alebo sudca. Je mnoho pravnikov, ktori nie su advokatmi, avsak odborne su na tom ovela lepsie nez niektori advokati. Preco by tito odbornici nemohli poskytovat pravne sluzby?
Takéto osoby hoci majú splnenú požiadavku vzdelania, nemôžu poskytovať právne služby, lebo nesplňajú zákonom predpísané požiadavky na výkon takejto činnosti - nemajú licenciu na poskytovanie právnych služieb.
31.07.2012 11:01 - otázka od 123
Dobrý deň! Keď som si prečítal reklamnú správu, ktorá je uvedená k tomuto príspevku tak nemám slov! Kde beriete tú drzosť vedome klamať občanov tohto štátu, keď tvrdíte, že právne služby, ako vami uvedené založenie s.r.o, alebo obyčajné zastupovanie pred súdom v civilných veciach sa viaže na nejaké oprávnenie, zrejme advokátsku skúšku. Pokiaľ mi je známe, tak právne služby na území SR môžu okrem advokátov poskytovať aj iné fyzické, resp právnické osoby, ktoré sú uvedené v ustanovení §-u 1, ods. 4, zákona č 586/2003 Z.z, teda zákona o advokácii. Advokáti na území SR, ku dnešnému dňu žiaden monopol nemajú. ( ani prevody nehnuteľnosti im neprešli!?). Ako ste teda dospeli k takýmto záverom?
Poskytovaním právnych služieb sa myslí poskytovanie týchto služieb tretím osobám (pre iného). Každý občan tohto štátu samozrejme môže vykonávať právne úkony rôzneho charakteru, napísať si akúkoľvek zmluvu, založiť si sro. ako aj zastúpiť sa pred súdmi a inými inštitúciami a za toto svoje konanie si niesť vlastnú zodpovednosť. Zásadný rozdiel je v tom, že takúto činnosť môže vykonávať jedine pre seba a nie pre tretie osoby (pre iného). Áno, podľa vami uvedené ustanovenia zákona sú napr. notári, patentoví zástupcovia, daňoví poradcovia a súdni exekútori oprávnení poskytovať niektoré zákonom presne stanovené právne služby. Rovnako zamestnanci právnickej alebo fyzickej osoby majú orpávnenie poskytovať právne služby, avšak iba pre svojho zamestnávateľa, s ktorým sú v pracovno-právnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu a to iba v prípade, ak je poskytovanie právnych služieb súčasťou povinností vyplývajúcich takémuto zamestnancovi z jeho pracovno-právneho vzťahu k jeho zamestnávateľovi. Z uvedeného je teda zrejmé, že tieto osoby nemajú oprávnenie poskytovať právne služby v najširšom slova zmysle, takéto oprávnenie majú iba advokáti.
31.07.2012 10:40 - otázka od jarda
Ako postupovať v prípade, že sa advokáti spolčia so zločinecky riadenou MLM firmou, ktorá porušila zákony SR a okradla nielen svojich spolupracovníkov, ale aj zneužíva advokátov k vydiaraniu a zastrašovaniu týchto obetí súdmi? A SAK nereaguje? Doklady som niektoré poslal mailom.
Pokiaľ máte za to, že sa advokát dopustil porušenia zákona alebo predpisov SAK, odporúčam obrátiť sa v tejto veci na SAK a to podaním sťažnosti na konkrétneho advokáta.
31.07.2012 10:36 - otázka od Juraj
Ak mi už pokutník poškodil, môžem ho následne žalovať a domáhať sa nápravy?
Samozrejme, je však otázne či škodu od takéhoto subjektu vymôžete, pritom treba mať ale na zreteli aj skutočnosť, že takéto osoby nie sú poistené pre zodpovednosť pre škodu spôsobenú ich činnosťou tj. vaša škoda nebude nahradená poisťovňou ako by to bolo v prípade, keby Vám právne služby poskytol advokát.
31.07.2012 10:29 - otázka od Marek
Ak si zoberiem leták, ktorý ponúka rôzne právne služby istej spoločnosti, ako zistím, že sa jedná o nekalé praktiky a pokutníctvo?
Tak ako uvádzam vyššie, je potrebné si takéto spoločnosti preveriť na stránke www.sak.sk. Ak takýto subjekt v registri na tejto stránke nenájdete, jedná sa o poskytovanie právnych služieb pokutníkom.
31.07.2012 10:26 - otázka od Pavol
Ako viem, že mám dočinenia s pokutníkom?
Odprorúčam preveriť danú osobu alebo subjekt na stránke www.sak.sk kde je možné nájsť všetkých advokátov poskytujúcich právne služby na území SR a tak zistiť, či daná osoba advokátom je alebo nie je. Aj z dôvodu lepšej orientácie občanov v takýchto prípadoch navrhuje SAK, aby od budúceho roka zo zákona všetky advokátske kancelárie použivali vo svojom obchodnom mene slovné spojenie "advokátska kancelária".
31.07.2012 10:21 - otázka od Zuzana
Čo je to vlastne poskytovanie právnych službieb?
Poskytovanie právnych služieb je predovšetkým právne poradenstvo v najširšom zmysle slova napr.: poskytovanie právnych rád, spisovanie listín o právnych úkonoch, spracovanie právnych rozborov, zastupovanie občanov pred súdmi, orgánmi verejnej moci a inými právnymi subjektmi, ďalej obhajoba v trestnom konaní, správa majetku občanov a pod.
31.07.2012 10:20 - otázka od Jano
Aký je rozdiel medzi pokútnictvom a riadne poskytnutými právnymi službami?
Okrem toho čo uvádzam v predchádzajúcej odpovedi sú advokáti zastrešovaní samosprávnou stavovskou organizáciou SAK, ktorá združuje všetkých advokátov a zároveň rieši podnety občanov v prípadoch, keď by ktorýkoľvek advokát porušil zákon, prípadne vnútorné predpisy SAK, neposkytoval právne služby riadne alebo vykonal napr. neeticky, porušoval pri poskytovaní právnych služieb konflikt záujmov atď. Advokáti teda podliehajú disciplinárnej právomoci SAK, ktorá v prípade preukázania porušenia zákona o advokácii alebo vnútorných predpisov SAK advokátom pri výkone advokácie vyvodzuje voči tomuto dôsledky a ukladá sankcie. Zákonná úprava výkonu advokácie ako aj interné predpisy SAK sú zárukou toho, že poskytovanie právnych služieb advokátmi znamená pre občanov poskytovanie kvalitných služieb na odbornej úrovni s plnou osobnou zodpovednosťou advokáta, ktorý tieto služby poskytuje. Na druhej strane pokutníci nič takéto dodrživať nemusia, neexistuje žiadna garancia ich odbornosti a profesionality. Za svoje pochybenia nezodpovedajú žiadnej organizácii, nie sú poistení tak ako všetci advokáti a v prípade vzniku škody ich činnosťou je veľmi ťažké sa náhrady takejto škody domôcť. Je potrebné zdôrazniť, že pokutníci porušujú zákon, vykonávajú činnosti, na ktoré nemajú žiadne zákonne oprávnenie a ich konanie často nesie známky trestného činu nedovoleného podnikania.
31.07.2012 10:09 - otázka od Lili
Dobrý deň prajem pán Veverka. Osobne by ma zaujímalo, čo je vlastne pokutníctvo a kto je pokútnikom?
V prvom rade je potrebné povedať, že právne služby na územi SR sú oprávnení poskytovať výlučne advokáti, tj. osoby s ukončeným právnyckým vzdelaním II. stupňa, ktoré majú min. 3 prax advokátskeho koncipienta, úspešne zložili advokátsku skúšku, sú bezúhonné, zapísané v zozname Slovenskej advokátskej komory (SAK) a sú počas celej doby výkonu advokácie poistené pre zodpovednosť za škodu spôsobenú výkonom povolania. Na trhu poskytovania právnych služieb však pôsobia subjekty, ktoré ponúkajú občanom poskytovanie právnych služieb, hoci na to nemajú zákonné oprávnenie a často ani právnické vzdelanie. Takýmto subjektom hovoríme pokutníci a ich činnosti pokutníctvo.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu