Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Brána do pekla: Z diery v púšti šľahajú plamene už 40 rokov!

Dieru v zemi nezasypali ani po 40 rokoch Zobraziť galériu (2)
Dieru v zemi nezasypali ani po 40 rokoch (Zdroj: YouTube)

DERWEZE - Aj keď to na prvý pohľad pripomína dramatickú scénu zo sci-fi filmu, obria diera uprostred púšte Karakum v Turkménsku nie je dôsledkom mimozemského útoku. "Bránu do pekla", ako kráter nazývajú, vytvorili geológovia pred 40 rokmi a odvtedy z nej sálajú nebezpečné plamene.

Sovietski geológovia pri vrtoch v roku 1971 narazili na jaskyňu plnú zemného plynu. Ich podzemná súprava sa zrútila a vytvorila kráter s priemerom okolo 70 metrov. Keďže sa obávali úniku jedovaných plynov, rozhodli sa ich zapáliť v domnení, že sa palivo v priebehu niekoľkých dní minie. Ich predpoklady však boli mylé a plyn horí dodnes.

Brána do pekla: Z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Zlatú žiaru plameňov je vidieť na kilometre ďaleko a stali sa vyhľadávaným turistickým miestom, ktoré sa nachádza približne 260 kilometrov severne od Ašchabadu, hlavného mesta Turkménska. V apríli 2010 ho navštívil aj tamojší prezident Gurbanguly Berdimuhamedow, ktorý nariadil, aby bola diera zlikvidovaná. Doteraz sa tak nestalo.

Púšť Karakum, ktorá pokrýva väčšinu Turkménska, leží na východ od Kaspického mora. Oblasť je významná bohatými zásobami ropy a zemného plynu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu