Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Megazásoby vody pod najsuchšou krajinou: Vystačia na 400 rokov

Namíbia má väčšie zásoby vody, ako by mnohí čakali
Namíbia má väčšie zásoby vody, ako by mnohí čakali (Zdroj: tripatini.com)

WINDHOEK - Zrejme nikto by nečakal, že v jednej z najsuchších krajín na svete sa nachádzajú obrovské zásoby podzemnej vody. Európski výskumníci však potvrdili, že v Namíbii je toľko vody, že vystačí na nasledujúcich štyristo rokov.

Voda je podľa vedcov rozptýlená v hornine už 10 000 rokov a je čistejšia než mnohé, v súčasnosti využívané zdroje. Je jej toľko, že pri zachovaní súčasnej spotreby by ju 800 000 miestnych obyvateľov mohlo využívať 400 rokov.

Výskumníci však načrtli iný plán. "Chceme využívať len také množstvo vody, ktoré sa v podzemí obnovuje," povedal vedúci tímu Martin Quinger z Nemeckého federálneho inštitútu pre geológiu a prírodné zdroje. Zdroj by tak zostal zachovaný. Aj takéto množstvo vzácnej tekutiny by však stačilo na rozvoj miestneho poľnohospodárstva. Treba s ňou ale zaobchádzať odborne, pretože v jej blízkosti sa nachádza slaná voda, ktorá by pitný zdroj mohla kontaminovať a zničiť.

Zdrojová oblasť Ohangwena II. sa nachádza na hraniciach s Angolou. Na namíbijskej strane má rozlohu približne 3000 kilometrov štvorcových. Ľudia v oblasti sú v súčasnosti závislí na starom kanáli, ktorý vodu privádza zo susednej Angoly, uviedol portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu