Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Havaj zaplavili tajomné fialové tvory, šancu na prežitie nemajú!

Vedci skúmajú, o aký druh kraba ide Zobraziť galériu (3)
Vedci skúmajú, o aký druh kraba ide (Zdroj: YouTube)

OAHU - Havajský ostrov Oahu zaznamenal v posledných dňoch masívnu inváziu fialových živočíchov o veľkosti hrášku. Podľa miestnych sú ich na plážach milióny. Nad ich hromadným výskytom si lámu hlavu aj biológovia.

"Niečo také vidím prvýkrát v živote, Vyzerajú divne, až mám chuť ich zjesť. Pripomínajú mi nejaké bobule," čudujú sa návštevníci pláží, ktoré už niekoľko dní okupujú miniatúrne krabíky.

Havaj zaplavili tajomné fialové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Odborníci tvrdia, že ide o larvy doposiaľ nešpecifikovaného druhu kraba, dôvod ich húfneho výskytu na havajských plážach ale zatiaľ nepoznajú. S najväčšou pravdepodobnosťou vraj ich ulity naplnilo rozbúrené more vzduchovými kapsami, kvôli ktorým sa nemohli potopiť späť do hĺbky a vyplavili sa tak na pevninu.

Havaj zaplavili tajomné fialové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

"Práve teraz sú vo svojej ranej fáze, musia prejsť ešte ďalším vývojom, aby z nich vyrástli kraby," povedal biológ z Akvária vo Waikiki Norton Chan. Experti larvy teraz skúmajú v laboratóriách, aby ich mohli presnejšie klasifikovať. Tie, ktoré ostali na pobreží ostrova, nemajú podľa nich žiadnu šancu na prežitie, napísal portál Novinky.cz.

Tajomné tvory na Havaji

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu