Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Aká je úloha delegáta počas vašej dovolenky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

Iste budete súhlasiť s tvrdením, že ľudia si odnášajú pozitívny alebo naopak negatívny zážitok z dovolenky hlavne podľa prístupu delegáta v danom hoteli, či rezorte. Aj delegát je ovšem iba človek. I keď má v značnej miere veľký vplyv na chod vašej dovolenky, nie je to žiadny čarodejník, ktorý vás dokáže mávnutím prútika zbaviť všetkých starostí, či sťažností. Pozrime sa preto bližšie čo vlastne obnáša jeho každodenná práca.....aké sú jeho právomoci a povinnosti v dovolenkovom rezorte.

Povinnosťou delegáta je vás doviesť z letiska a na letisko, a dať vám základne informácie o hoteli, rezorte, či letovisku, v ktorom sa nachádzate. Delegát nerozhoduje o tom, v ktorej izbe budete ubytovaní. Dokonca izbu, v ktorej budete ubytovaní si nevyberá ani cestovná kancelária, s ktorou cestujete, ale recepcia hotela. To ste zrejme mnohí nevedeli. Dôvod je pritom prozaický. Cestovná kancelária má už začiatkom sezóny zakontrahovaný presný počet izieb dovolenkujúcich, ale nemá zakontrahované konkrétne izby v danom hoteli. O ich pridelení vždy rozhoduje hotelový personál – teda recepcia hotela. Z toho vyplýva, že delegát vám môže iba pomôcť pri komunikácii s recepciou, ale nevie zaručiť skutočne hladké a bezproblémové riešenie. To  dokáže iba samotný hotel.

Delegát nevie zabezpečiť ani presnosť leteckých spoločností a informáciu o meškaní letu väčšinou tiež dostáva v poslednej chvíli. Častokrát ju obdrží až v autobuse, ktorým vás vezie na letisko, lebo letecká spoločnosť najskôr oznámi meškanie cestovnej kancelárii a tá až následne informuje delegáta. To si potom predstavte, ako veľmi musí delegát na mieste improvizovať!

Žiaľ často sa stáva, že ľudia majú pocit akoby ich delegát vôbec nepracoval. Pretože ho cez deň nevidia. Nie je to tým, že by sa pred dovolenkármi skrýval. Naopak. Treba si uvedomiť, že delegát má počas najväčšej sezóny na starosti v priemere až  200 ľudí. A to všetko v cudzom štáte. Preto žiaľ nie je vždy možné, aby sa nachádzal na minútu presne tam, kde si to klienti želajú.

Delegát vám môže pomôcť zmierniť pocit nespokojnosti s dovolenkou, ak tieto vyplývajú z objektívneho dôvodu nedodržania zmluvných podmienok zo strany cestovnej kancelárie. V takých prípadoch je najvýhodnejšie pre všetky strany dohodnúť sa bez kriku na mieste vo forme nejakej kompenzácie. Napríklad si môžete vybrať fakultatívny výlet zadarmo alebo so značnou zľavou, či využiť inú spoplatnenú službu, ktorú hotel ponúka.

Na záver jedna rada. Správneho delegáta spoznáte keď sa opýtate koľko rokov žije v danej krajine. Ak ovláda miestny jazyk a kultúru, viete, že máte pred sebou skúseného odborníka. Takému iste záleží na dobrom mene krajiny v akej dovolenkujete a urobí všetko preto, aby vám pobyt spríjemnil. Len od neho skutočne nečakajte nemožné. Delegát nevie ovplyvniť last minute počasie :)

Odpovedzte na súťažnú otázku a vyhrajte  kupón na 100 EUR ako časť platby za ľubovoľný dostupný zájazd zo stránok www.travel.sk alebo www.reisen.sk.

Delegát:

a) rozhoduje o tom, v ktorej izbe ste ubytovaný

b) nerozhoduje o tom, v ktorej izbe ste ubytovaný

c) nie je na mieste pobytu vôbec.


Kupón je platný pre všetky, aj zľavnené a last minute zájazdy z ponuky zájazdov na www.travel.sk a www.reisen.sk. Výherný kupón je možné uplatniť si do konca roka – 31.12.2012.

(príklad textu SMS: SUTAZ2 1)
Súťaž prebieha v termíne od 10.7. – 18.7.2012.
Výhercovia budú kontaktovaní telefonicky.
Cena spätnej SMS je 0,200 € s DPH (Službu prevádzkuje Zoznam Mobile, s. r. o.)
Držíme Vám palce!

Článok je súčasťou seriálu “Dovolenková poradňa“ ktorý vychádza týždenne v spolupráci s

travel.sk
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: travel.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu