Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prestupná sekunda spôsobila internetový chaos!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: datacenterknowledge.com)

LONDÝN - Ekvivalentom jednej minúty je 60 sekúnd, a tým sa riadi aj každý počítačový systém na svete. Keď v sobotu v noci časomerači pridali jednu sekundu naviac, aby dorovnali presný čas, nastal na internete chaos. Rad serverov sa zrútil, upozornil denník Daily Mail.

Internetové servery využívajú na nastavenie času takzvaný Sieťový časový protokol, prostredníctvom ktorého pravidelne kontrolujú presný čas. Keď ale v sobotu čas o jedinú sekundu nesedel, niektoré systémy vypísali chybu a zrútili sa.

Nedokázali sa s ňou vyrovnať ani známe servery, ako je napríklad Reddit, Gawker, StumbleUpon, Yelp, Foursquare alebo LinkedIn. Tie boli podľa Daily Mailu nedostupné ešte v nedeľu ráno.

Presný čas na Zemi je meraný pomocou atómových hodín. Aby sa udržala synchronizácia medzi ním a rotáciou našej planéty, musí sa z času na čas deň predĺžiť o jednu sekundu. Niekedy totiž trvá pôsobením Slnka, Mesiaca či prílivu a odlivu, že sa Zem otočí okolo svojej osi o niekoľko milisekúnd skôr alebo neskôr.

Vedci pridávajú sekundu naviac zhruba raz za rok a pol, buď 30. júna alebo 31. decembra. A to vtedy, keď odchýlka dosiahne 0,9 sekundy. To ale robí problémy v digitálnych systémoch zabezpečujúcich napríklad navigáciu, komunikačné systémy, ale aj finančné služby či letovú kontrolu. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu