Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čo dať deťom na vysvedčenie?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pricemania)

BRATISLAVA - Či už vašim deťom svietili v žiackej knižke jednotky alebo štvorky, malá motivácia by ich mohla nakopnúť. Keď sa budú posledný školský deň vracať s vysvedčením za chrbtom, prekvapte ich. Namiesto objednaného letného doučovania im darujte napríklad hračku.

Spomínate si ešte na svoje školské časy? Možno ste každý rok končili s vyznamenaním a možno s reparátom. Ten nešťastný papier, kde známka „výborna“ bola často len pri správaní a telesnej výchove, ste cestou domov žmolili spotenými rukami. „Čo z toho bude?“ lietalo vám hlavou a zahmlievalo sa pred očami. Milovaní rodičia sa v predstavách menili na nemilosrdných katov s vystúpenými žilami. Chcete, aby si aj vaše deti premietali tento deň ako scénu z treťotriedneho hororu?

Predísť tomu môžete veľmi jednoducho, malou pozornosťou. Po zhodnotení posledných desiatich mesiacov oceňte snahu vášho dieťaťa hračkou, hrou alebo vymakanou stavebnicou. Toto určite nečaká.

Ak už vaše dieťa prepadlo čaru virtuálneho sveta a vám to nevadí, zožeňte mu napríklad pc hru. Možno sa pýtate akú: Akčnú, strategickú, náučnú, športovú? Preklepnite si hry, ktorými žije najčastejšie a nesnažte sa mu vnucovať iný žáner. Neuspeli by ste.

Ak sa však bojíte vplyvu stupňujúceho sa herného násilia na psychiku dieťaťa, vyberte mu niečo iné. Napríklad stavebnice na rozdiel od PC hry si nevyžaduje zapnutý počítač (toho si v živote užije aj tak dosť), vyvaľovanie očí na monitor a ak práve nie je v dosahu, nespôsobuje ani nervozitu dieťaťa. Je naopak odporúčaná, rozvíja kreativitu a hľadanie nových riešení. Týka sa to najmä stavebníc s rôznymi variantmi zostavení.  Na trhu dnes nájdete perfektné modely, o ktorých sa vám ani nesnívalo. Dievčatá potešia najmä rodinné domčeky, kuchynky, kaviarne a párty, kým chlapcov zaujmú hradby, terénne vozy, bojové vrtuľníky, budovanie strategických ciest či bitky s príšerami.

Pokiaľ by ste sa svojim deťom nezavďačili ani hrami, ani stavebnicami, ešte stále sú tu hračky, s ktorými by ste mohli uspieť. Koniec koncov, ak by sa im darček nepáčil, na budúci rok môžu dostať aj dvojmesačné doučovanie ;)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu