Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rusi testujú novú zbraň: Spôsobuje neznesiteľnú bolesť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

MOSKVA - V Rusku testujú novú zbraň, ktorá sa má využívať na rozháňanie demonštrácií alebo proti útočiacim jednotkám. Je založená na pocite pálenia vyvolaného mikrovlnným žiarením, ktoré však údajne neubližuje.

Žiarenie, ktoré prenikne mierne pod povrch tela, nemá spôsobiť žiadne trvalé následky. Intenzívne pocity pálenia zasiahnutý človek jednoducho nevie vydržať a rýchlo sa snaží dostať z jeho dosahu. Medzi demonštrantmi tak dokáže vyvolávať paniku a dezorientáciu.

Zariadenie podľa agentúry Interfax skúšajú výskumníci vedeckého centra Ministerstva obrany Ruska. Testy prebiehajú tajne v 12. centrálnom vojenskom výskumnom a vývojovom inštitúte na predmestí Moskvy. Systém je podľa dostupných informácií založený na rovnakom princípe ako podobné zariadenie vyvinuté skôr Američanmi.

"Nová zbraň je stvorená tak, aby nemala na človeka smrtiace účinky. Jej sila spočíva v elektromagnetickom žiarení s veľmi vysokou frekvenciou, ktorá spôsobí neznesiteľnú bolesť," povedal agentúre Interfax riaditeľ centra Dmitrij Soskov. Do tela preniká len do hĺbky niekoľkých desatín milimetra. "Akýkoľvek vplyv na vnútorne časti tela je vylúčený," tvrdí Soskov.

Podobne nesmrtiace účinky však má podľa technickej špecifikácie napríklad aj takzvaný taser, ktorý zasiahnutého zneškodní elektrickým prúdom. Napriek tomu však už zabil niekoľko desiatok ľudí.

Zbraň má byť vraj najúčinnejšia v miestnych konfliktoch, kde nie je žiadna bojová línia. Využiť by sa tiež mohla pri potláčaní masových nepokojov v mestách. To vyvoláva isté obavy v súvislosti so snahou putinovského režimu o potlačenie akejkoľvek opozície a akýchkoľvek prejavov nesúhlasu. Informoval portál technet.cz.

Američania svoje zariadenie Active Denial System zatiaľ nikdy nevyužili

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu