Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najpravdepodobnejší deň smrti: Sú ním vlastné narodeniny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: chocolatecoveredkristen.blogspot.com)

ZÜRICH - Vedci došli k šokujúcemu poznaniu, že naša smrť je na narodeniny pravdepodobnejšia, než v ktorýkoľvek iný deň v roku. Dokazuje to štúdia, ktorej sa zúčastnili viac ako dva milióny osôb počas posledných 40 rokov.

V priemere ľudia starší ako 60 rokov mali o 14 percent vyššiu úmrtnosť na svoje narodeniny, než by bolo obyčajnému dňu úmerné. Infarkty v deň narodenín stúpli o 18,6 percent, a to u žien aj u mužov. Mŕtvice boli pravdepodobnejšie o 21,5 percenta, prevažne u žien.

"Narodeniny končia smrťou častejšie, než by sa asi dalo očakávať. A toto riziko rastie so zvyšujúcim sa vekom," uviedol Vladeta Ajdacic-Gross z univerzity v Zürichu.

A to nie je všetko. V narodeninový deň je až o 34,9 percenta väčšie riziko samovraždy, ako v ostatné dni. Tie páchajú častejšie muži. O 28,5 percenta sa zvýši riziko smrti po nehode nespojenej s automobilmi a o 44 percent rastie nebezpečenstvo smrti na následky pádu.

"Existujú dve skupiny - jedna tvrdí, že na narodeniny príliš veľa jete, čo zvyšuje riziko smrti. Ostatní tvrdia, že ide len o placebo efekt. Človek sa prinúti fungovať až do dňa svojich narodenín a potom si povie: 'Dobre, zvládol som to a teraz končím'," tvrdí psychológ Richard Wiseman z univerzity v grófstve Hertfordshire.

V deň svojich narodenín zomreli aj niektoré známe osobnosti ako napríklad anglický spisovateľ William Shakespeare (23. apríla 1616) a švédska herečka Ingrid Bergmanová zomrela (29. august 1982). Informoval portál Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu