Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci varujú: Zem sa pod tlakom ľudí blíži k bodu zlomu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: prayerthoughts.com)

KALIFORNIA - Skupina vedcov v novej štúdii o vplyve civilizácie na prostredie varuje, že z hľadiska ekosystému môže prísť bod zlomu, ktorý prirovnávajú k okamihu, kedy sa skončila doba ľadová. Podľa nich hrozí rozsiahle vymieranie druhov a zničenie prostredia, čo bude mať dopad na životy miliardy ľudí.

Autori štúdie "Nadchádzajúca premena pozemskej biosféry" zdôrazňujú, že im nejde o apokalyptickú špekuláciu, ale o hľadanie odpovedí na otázky, ktoré vyvstávajú. "Sú tu biologické skutočnosti, ktoré nemôžeme ignorovať," povedal serveru Wired jeden z 21 spoluautorov štúdie paleontológ Anthony Barnosky z Kalifornskej univerzity v Berkley a dodal: "Chcel by som, aby sme potom neboli zbytočne zaskočení."

Hoci ekosystémy nie sú statické a neustále sa vyvíjajú, spravidla je evolúcia postupná pri udržiavaní dynamickej rovnováhy. Ovplyvnenie niektorých parametrov, ako je narušenie potravinového reťazca alebo zvýšenie priemerných teplôt, ale môže viesť k náhlemu zvratu.

Taký nastal práve s koncom doby ľadovej. Avšak kým v minulosti zlom vyvolali zmeny v slnečnej intenzite, zrážka s asteroidom alebo supervulkanická aktivita, teraz pôsobí na ekosystémy prítomnosť siedmich miliárd ľudí. Ľudská aktivita dominuje 43 percentám zemského povrchu a jej vplyv sa prejavuje na dvojnásobnej rozlohe v rámci planéty. Jedna tretina sladkovodných zdrojov je využívaná ľuďmi a ľudia spotrebovávajú každoročne aj 20 percent všetkého živého, čo sa narodí alebo vyrastie.

"Máme plno dôkazov o pozemských bodoch zlomu. Sú veľmi malé, ako je jazierko, alebo veľké ako regionálny monzúnový systém. Tým sa dá dobre porozumieť, ale vo väčšom meradle je to ťažšie," vysvetľuje ekológ Marten Scheffer z Wageningenskej univerzity, ktorý nie je presvedčený, že hrozba bodu zlomu pre Zem je tak bezprostredná, ako tvrdia niektorí jeho kolegovia.

Ekológ Brad Cardinale z univerzity vo Wisconsine upozorňuje, že vedecké poznatky o bodoch zlomu sú síce presvedčivé, ale nemožno z nich ešte vyvodzovať jednoznačné závery. V prírode panuje chaos, ale veda sa snaží sledovať trajektórie vývoja.

"Boli tu veľké posuny v planetárnom meradle už skôr. Vidíme, že sa to blíži. A to je rozdiel, dinosaury to vidieť nemohli," hovorí Barnosky, ktorý vyzýva na väčšiu podporu nových technológií, ktoré umožnia efektívnejšiu a k ekosystémom šetrnejšiu produkciu potravín aj využívanie surovín a tiež k obmedzeniu narastania ľudskej populácie. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu