Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Upíria lampa: Svetlo rozsvietite vlastnou krvou!

Bol by človek ochotný za svetlo platiť vlastnou krvou?
Bol by človek ochotný za svetlo platiť vlastnou krvou? (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Americký návrhár Mike Thompson vyrobil zvláštnu lampu, ktorá sa rozsvieti po kontaktne s ľudskou krvou. Navyše je spravená tak, aby fungovala len na jedno použitie. Snaží sa tým upozorniť na nezdravý prístup západnej spoločnosti k prírode.

Lampička je navrhnutá tak, že človek najskôr musí uraziť jej vršok, rozbitým sklom si urobiť na tele ranu a z nej kvapkajúcu krv využiť ako akési palivo. V nádobe dôjde k chemickej reakcii, vďake ktorej sa lampa rozžiari. Tento vynález síce nie je žiadnou novinkou, ale informácie o ňom sa medzi širšiu verejnosť dostali prostredníctvom ekologicky zameraných médií až začiatkom tohtoročného júna.

Thompson uviedol, že priemerný Američan ročne spotrebuje 3383 kWh energie, čo zodpovedá rozsvietenému svetlu v štyroch miestnostiach po dobu jedného roka. Na svojich stránkach píše, že sa žiarovkou snaží ľudí prinútiť k premýšľaniu, aké by to bolo, keby za energiu museli položiť určitú obeť.

"Aby lampička začala fungovať, musíte uraziť jej vršok. Tým, že je len na jedno použitie, užívateľ musí zvážiť, kedy svetlo potrebuje naozaj najviac. Snáď sa potom zamyslí, ako veľmi človek plytvá s energiou a aká úžasná vlastne je," uviedol Thompson na webe.

Upíria lampa

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu