Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľký čínsky múr: Je dvakrát dlhší, než sa predpokladalo!

Čínsky múr
Čínsky múr (Zdroj: cultblender.wordpress.com)

PEKING - Veľký čínsky múr je výrazne dlhší, než sa doteraz predpokladalo. Najnovšia štúdia, o ktorej v stredu informovala agentúra Nová Čína, tvrdí, že meria 21 196 kilometrov. Podľa predchádzajúceho odhadu z roku 2009 to bolo "len" 8850 kilometrov.

Nové číslo je výsledkom päť rokov trvajúceho výskumu, počas ktorého sa bádatelia vybrali do 15 čínskych provincií a merali každú časť múru alebo aspoň jeho pozostatky, ktoré objavili. "Tento údaj berie do úvahy všetky múry, ktoré kedy boli postavené, aj keď dnes už nestoja," vysvetlil Tung Jao-chuej z Asociácie pre Veľký čínsky múr.

Doterajšie údaje o dĺžke tejto pamiatky, ktorá je najrozsiahlejšou stavbou, akú kedy ľudia stvorili, vychádzali hlavne z historických záznamov.

Veľký čínsky múr vznikol ako ochrana pred mongolskými kmeňmi a jeho základy boli položené v 3. storočí pred naším letopočtom, za vlády dynastie Čchin. Súčasná podoba múru je z 15. až 17. storočia, kedy postavili jeho najdlhšiu časť. Táto pamiatka, ktorá je od roku 1987 na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, už dlhší čas chátra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu