Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V Inchebe sa opäť stretnú zberatelia

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Zberateľstvo nezaniká – už deviaty krát sa v bratislavskej Inchebe stretnú ľudia, ktorí sa nadšene venujú tomuto koníčku. Mince, pohľadnice, známky, drobné starožitnosti, ale aj mnohé iné artefakty prídu v termíne 1. – 2. júna kupovať, predávať a vymieňať zberatelia z Belgicka, Bulharska, Českej republiky, Holandska, Chorvátska, Indie, Libanonu, Litvy, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Rumunska, Slovinska, Srbska, Švajčiarska, Talianska, Turecka, Ukrajiny, Veľkej Británie a Slovenska. Plochu 4221 m² obsadí takmer 200 vystavovateľov.

Medzi zaujímavosťami sa objavia exempláre s obrovskou hodnotou, ktorých vznik sa datuje do dávnej histórie. Filatelisti si cenia známky odlišujúce sa od sériovo vyrábaných kvôli drobným vadám v tlači. Známka o nominálnej hodnote 50 halierov s chybotiskom sa v nedávnej minulosti predala za 1,5 milióna českých korún. Majiteľ jedného z desiatich známych kusov sa oň s verejnosťou podelí na Bratislavských zberateľských dňoch. Medzi ďalšími raritami je známka vyobrazujúca nitriansky hrad, ktorá je opäť výnimočná chybou v tlači, čím vzniklo medziaršie. Známky červený a žltý Merkúr pochádzajú z Rakúska, ale majú pečiatky z československého územia. Vzácnosťou je aj telegram o príchode Tomáša Garigue Masaryka z USA do Československa.

Numizmatika Kremnica pripravuje sériu mincí, ktoré sa razili v Kremnickej mincovni. Prvým panovníkom, na ktorého počesť takáto sada vznikla, je Karol Róbert z Anjou, zakladateľ kremnickej mincovne. Začal raziť prvé florény tzv. kremnické dukáty. Sady mincí sú okrem slovenčiny v piatich jazykových mutáciách. Ďalší panovníci, na ktorých počesť budú mince vydané sú Maximilián II., Matej Korvín a Ferdinand I.

Slovenská pošta pripravila na zberateľský veľtrh niekoľko lákadiel. Pri príležitosti medzinárodného dňa detí vydáva novú známku s personalizovaným kupónom. Rodičia môžu svoje dieťa nechať namieste odfotografovať alebo priniesť už hotovú fotografiu, ktorá sa stane súčasťou známky. Fanúšikovia hokeja sa potešia novej celinovej 3D pohľadnici s motívom ďakovného gesta Zdena Cháru zosnulému Pavlovi Demitrovi. Tiež bude vyhlásený výsledok súťaže o najkrajšiu poštovú známku Slovenska.

Slovenská numizmatická spoločnosť zorganizuje počas Bratislavských zberateľských dní aukciu numizmatického materiálu, akým sú napríklad mince, papierové platidlá, medaily a vyznamenania. Tento rok je v ponuke vyše 2500 predmetov.

Veľtrh je otvorený v piatok 1.6. od 10:00 do 18:00 a v sobotu 2.6. od 10:00 do 16:00. Základné vstupné je 3 € a oprávňuje k návšteve veľtrhu prvý aj v jeho druhý deň. Mladí záujemcovia o zberateľstvo do 15 rokov majú vstup zdarma.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu