Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Arabka sa postavila zákonom: Policajtov poučovala ako malých!

Žena sa nedala zastrašiť
Žena sa nedala zastrašiť (Zdroj: YouTube)

RIJÁD - Žena zo Saudskej Arábie sa postavila neohrozene náboženskej polícii, ktorá sa ju pokúsila vyviesť z obchodného centra v Rijáde. Policajtom sa nepáčilo, že má nalakované nechty, ona však trvala na tom, že im do jej manikúry nič nie je, chopila sa kamery a všetko nafilmovala. Na YouTube incident videlo vyše milióna ľudí a všetci si vypočuli tiež jadrnú obranu ženy, ktorá okrem iného policajtom odporúča, aby boli zdvorilí a usmievali sa do kamery.

"Nikam nepôjdem. To by som rada vedela, čo mi môžeš urobiť... Vláda vaše hliadky zakázala a jediné, čo máte robiť, je ľuďom radiť. Nenesiete za mňa žiadnu zodpovednosť a to, že si lakujem nechty, sa vás netýka," volá žena na veliteľa hliadky.

Saudskí Arabi väčšinou náboženskú políciu rešpektujú a nediskutujú s ňou. Okolo 7000 ľudí ženu v internetovej diskusii za jej prostorekosť kritizovalo, postavilo sa za ňu iba 1500 ľudí.

Náboženská polícia má v Saudskej Arábii dohliadať na dodržiavanie mravov. Okrem iného kontroluje, či muž a žena, ktorí sú spolu na verejnosti, sú príbuzní a nie len známi. Zaujímajú ju tiež nedostatočne zahalené ženy alebo obchodníci, ktorí nedodržujú zákaz predaja v čase modlitieb.

Od januára, kedy bol veliteľom tejto skupiny menovaný šajch Abdal Latif bin Abdal Azíz sa však policajti držia trochu stranou a žena z videa im tiež príkaz Abdala Latifa pripomína. Šajch sa stavia umiernene k stretávaniu mužov a žien, pokiaľ pritom nejde o porušovanie islamských zákonov. Doteraz sa v Saudskej Arábii na rozlišovanie prostredia na čisto ženské a mužské, napríklad v školách a na pracovisku, dbalo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu