Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šialenci na kajakoch stáli na okraji Viktóriiných vodopádov!

Odvážlivci zastavili na okraju obrovského vodopádu Zobraziť galériu (2)
Odvážlivci zastavili na okraju obrovského vodopádu (Zdroj: Barcroft)

ZAMBEZI - Dvaja Američania a jeden Juhoafričan podnikli veľmi nebezpečný výlet. Na kajaku sa dopravili na samý kraj Viktóriiných vodopádov a sledovali, ako sa im pod nohami valí prírodný živel.

Vodáci Steve Fisher (37), Dale Jardine (33), a Sam Drevo (33) sa rozhodli nazrieť cez okraj Viktóriiných vodopádov. Dopádlovali k jednému z ostrovčekov, ktoré sa tu v období sucha tvoria. Na pohľad, ktorý sa im naskytol, určite do konca života nezabudnú. Sledovať na vlastné oči takýto masívny príval vody, ktorá tečie medzi africkými štátmi Zambia a Zimbabwe, sa im už asi nikdy nepošťastí.

Traja dobrodruhovia si však vážne koledovali o možnú tragédiu. Pád z tohto vodopádu zatiaľ nikto neprežil. Okrem týchto nadšencov teda nie je veľa ľudí, ktorí by mohli vypovedať, ako vyzerá pohľad do jeho hlbín.

Šírka vodopádu je 1 800 m. Voda padá dole z útesu vysokého 120 m do úzkeho (130 m) a hlbokého (140 m) kaňonu v čadiči. Ich africké meno Mosu-oa-tun-ya znamená "dym, ktorý hrmí". Rozkladajú sa na rozhraní púšte Kalahari a východoafrickej vysočiny. Prietoky v priebehu roku silne kolísajú. Priemerný prietok je 1 400 m³/s.

Vodopády boli objavené v roku 1855 anglickým cestovateľom Davidom Livingstonom a pomenované podľa britskej kráľovnej Viktórie.

Šialenci na kajakoch stáli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Barcroft)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu