Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Úspech študentov z STÚ: S elektrickou formulou súťažia na známych okruhoch!

Monopost SGT-FE11 Zobraziť galériu (3)
Monopost SGT-FE11 (Zdroj: sgteam.eu)

BRATISLAVA - Slovenskí študenti opäť dokázali, že aj keď sa ich podmienky na výskum nemôžu rovnať tým, ktoré majú ich zahraniční rovesníci, častokrát ich svojimi vedomosťami a šikovnosťou predčia. Najnovšie to dokázali vysokoškoláci zo Slovenskej technickej univerzity, ktorí vyvinuli vlastný pretekársky monopost.

Trom desiatkám študentov Stuba Green Team a už tri roky pracujú na vývoji formuly na elektrický pohon, s ktorou pravidelne súťažia na prestížnych európskych pretekoch. Stroj dlhý tri metre tvorí päťtisíc súčiastok, dosahuje maximálnu rýchlosť 150 km/h a na jedno nabitie prejde zhruba 40 kilometrov.

"Projekt študentských formúl vznikol ešte v 80. rokoch v Amerike. Zúčastňujú sa na ňom technické univerzity po celom svete vrátane tej našej. Spočiatku sme nevedeli, ako auto postaviť. Hľadali sme rôzne technické riešenia, aby všetko fungovalo, čo sa postupne podarilo," hovorí konštruktér Michal Jurisa.

E-formula nie je čisto mužský projekt; v tíme pôsobí aj jedna žena. Emília Súlovcová, ktorá zastáva pozíciu manažérky, oceňuje príležitosť, vďaka ktorej prichádzajú študenti do kontaktu s praxou.

Stuba Green Team sa so svojím monopostom SGT-FE11 zúčastňujú slovenských aj medzinárodných pretekov. Jedným z nich je seriál Formula SAE/Student, v rámci ktorého univerzitné tímy pretekajú na svetových okruhoch. Mladí Slováci sa tak už predstavili v anglickom Silverstone či v nemeckom Hockehheime.

Študenti svojim projektom zaujali aj odbornú verejnosť, ktorá ich pozvala na viaceré známe veľetrhy. Pozrieť si formulu na vlastné oči môžete na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Nitre, ktorý sa koná od 22. do 25. mája. STUBA Green Team už teraz usilovne pracuje na novom modeli, ktorý sa o niekoľko týždňov takisto dočká premiéry.

Slovenskí študenti vytvorili elektrickú formulu

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu