Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Číňania bodujú: Stavbu budovy, ktorá trvá rok, zmákli za 9 dní!

Na výstavbu stačilo 9 dní
Na výstavbu stačilo 9 dní (Zdroj: Reuters)

ČCHANG-ŠA - Čínska firma, ktorá sa venuje stavbe tzv. instantných budov, používa vskutku bleskové metódy. Dokazuje to aj trojposchodová konštrukcia, ktorú robotníci v provincii Chu-nan vybudovali za deväť dní. Spoločnosť však plánovala, že to stihnú za 24 hodín!

Postaviť podobnú stavbu pomocou bežných postupov by trvalo minimálne rok, spoločnosť Broad Sustainable Building to ale zvládla za neuveriteľných deväť dní. Napriek tomu jej zakladateľ miliardár Jue Čang nie je úplne spokojný. Dušuje sa, že to mohlo trvať iba 24 hodín.

Stavba budovy šetrnej k životnému prostrediu sa údajne pretiahla kvôli hustému dažďu, problémom s doručovaním, štátnemu sviatku a aj nedostatku skúseností.

Žeriavy najprv umiestnili na oceľové podpery moduly o veľkosti štyri krát 15 metrov. Následne ich robotníci upevnili. Tretí deň už sa potom začala pokladať prefabrikovaná strecha.

"Akonáhle je raz všetok materiál na stavenisku, zostáva len všetko poskladať dohromady. Vyše 93 percent práce ale prebieha v továrni, kde pracovníci dávajú dohromady moduly a pokrývajú ich päťcentimetrovou vrstvou betónu," vysvetlil pre agentúru Reuters produktový manažér spoločnosti.

Miliardár Čang má ale pred sebou ešte veľkolepejšie plány. Koncom roka by rád postavil stavbu s 220 poschodiami. Pomocou modulárneho systému a pracovnej sily 2000 ľudí ju chce vybudovať iba za štyri mesiace.

Stavanie budovy v Čine

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu