Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hrozivá analýza expertov: Japonci do tisíc rokov vyhynú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOKIO - Japonskí experti v piatok zverejnili populačné hodiny, ktoré ukazujú, že národ by teoreticky o tisíc rokov mohol vyhynúť. Dôvodom je klesajúca pôrodnosť. Akademici v severnom meste Sendai uviedli, že počet japonských detí do 14 rokov, ktorých je teraz 16,6 milióna, klesá o jedno každých 100 sekúnd. Z výskumu vyplynulo, že Japonsko ostane v priebehu milénia bez detí.

"Pokiaľ bude klesajúca tendencia pokračovať, budeme môcť oslavovať štátny sviatok Dňa detí 5. mája 3011, pretože budeme mať jedno dieťa," povedal Hiroši Jošida, profesor ekonómie na univerzite Tóhoku. Dodal však, že o sto sekúnd neskôr to už možné nebude, keďže žiadne deti už nebudú. Podľa profesorových slov celková tendencia smeruje k vyhynutiu národa, a to už od roku 1975, keď začala pôrodnosť klesať. Cieľom vytvorenia populačných hodín je podľa Jošida vyvolať "urgentnú" diskusiu o tejto téme. Tie sú zverejnené na stránke http://mega.econ.tohoku.ac.jp/Children/.

V súčasnosti majú Japonci jednu z najvyšších priemerných dĺžok života. Bežný Japonec sa v priemere dožíva 84 rokov a Japonka takmer 91. Spolu s nízkou pôrodnosťou to spôsobuje, že 20 percent obyvateľov Japonska je v súčasnosti starších ako 65 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu