Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najnovší sen miliardárov? Súkromná luxusná ponorka!

James Cameron vo svojej súkromnej ponorke
James Cameron vo svojej súkromnej ponorke (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Súkromné ​​lietadlo: to už majú. Osobný vrtuľník: ten tiež už majú. Súkromný ostrov: tiež. Po čom teraz miliardári túžia? Po ponorke. Keď sa hollywoodsky režisér James Cameron potopil do Mariánskej priekopy, najhlbšej na Zemi, odhalil neznámy svet, ale tiež ukázal, ako možno exkluzívne tráviť voľný čas: plaviť sa na súkromnej ​​ponorke, píše agentúra AFP.

Tvorca filmu Titanic sa stal 26. marca prvým človekom, ktorý sám niekoľko hodín skúmal hlbinu takmer 11 kilometrov pod hladinou Tichého oceánu. Pri tejto expedícii financovanej výhradne zo súkromných zdrojov režisér objavil zo svojej žiarivo zelenej jednomiestnej ponorky "pustú mesačnú krajinu".

Na druhom konci sveta sa medzitým britský dobrodruh a miliardár Richard Branson chystá zostúpiť na dno Atlantiku a so svojou ponorkou Virgin Oceanic preskúmať priekopu pri Portoriku.

Tento kút ležiaci v hĺbke 8600 metrov nebol ešte nikdy preskúmaný v ponorke s posádkou. Richard Branson sníva o tom, že tam objaví španielske galleóny (ozbrojené plachetnice zo 17. a 18. storočia) alebo doteraz neznáme druhy zvierat. "Je ohromné, že teraz môžeme skúmať oceány a mať na tento účel aj plavidlo," povedal Branson žijúci na svojom súkromnom ostrove v karibskej oblasti.

Podľa Charlesa Kohnena, spoluzakladateľa spoločnosti vyrábajúcej ponorky SEAmagine, nie je majiteľov takýchto plavidiel viac ako tucet. Neustále ich však pribúda, uvádza.

Autonómia väčšiny týchto plavidiel je obmedzená, potrebujú mať v blízkosti akúsi materskú loď. Tieto "kapsule" môžu zostúpiť do hĺbky až 150 metrov a často aj viac, ako skutočné ponorky.

Keď sa spoločnosť SEAmagine pred 16 rokmi do tohto odboru podnikania púšťala, neboli jachty dosť veľké, aby mohli ponorky odniesť, uvádza Charles Kohnen. V posledných piatich až siedmich rokoch vzrástol záujem súkromného sektora a priemysel začal vyrábať megajachty.

Jeden z posledných klientov si zakúpil katamaran dlhý 25 metrov, ktorý bol konštruovaný tak, aby mohol niesť platformu, na ktorej môže pristávať vrtuľník, a má tiež priestor určený pre ponorku.

Ponorky, ktoré predáva SEAmagine, stoja od jedného do troch miliónov dolárov (asi 760 tisíc až 2,3 milióna eur) a ročná prevádzka ponorky vyjde 15.000 až 20.000 dolárov (11,5 tisíc až 23 tisíc eur).

Spoločnosť US Submarines ide ešte ďalej a okrem klasickejších ponoriek ponúka aj luxusné.

Tento trh stále rastie, najmä pokiaľ ide o vedeckú oblasť, ale predovšetkým o svet filmu, uisťuje Marc Deppe, jeden z predstaviteľov spoločnosti Triton Submarines, ktorá je dcérskou firmou US Submarines.

US Submarines ponúka niekoľko modelov, napríklad Nomad, ktorý je porovnávaný so súkromným lietadlom Seattle, a pokiaľ ide o komfort, možno ho prirovnať k luxusnej jachte. Ponorka Phoenix dlhá 65 metrov, ktorá zatiaľ existuje len v návrhoch, je schopná preplávať oceán a je tak veľká, že môže niesť vlastnú miniponorku. Stojí 78 miliónov dolárov (takmer 60 miliónov eur), uvádza sa na internetovej stránke spoločnosti.

"Bude treba nájsť niekoho trochu extravagantného, ​​kto bude chcieť byť prvým majiteľom plavidla takého druhu," konštatuje Marc Deppe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu