Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Žena porodila v lietadle, ako dezifenkciu použili vodku!

Susan Carnesová s Edosalumom v náručí Zobraziť galériu (3)
Susan Carnesová s Edosalumom v náručí (Zdroj: fox news)

TAMPA BAY - Mnoho rodičiek sa už ocitlo v situácii, že to na nich prišlo v tej najnevhodnejšej chvíli. Katherine Oyedohová (37) bola v deviatom mesiaci, keď sa jej potomok začal pýtať na svet. V tú chvíľu však sedela v lietadle asi desať kilometrov nad zemou niekde medzi Atlantou a Senegalom.

Letuška spoločnosti Delta Airlines Susan Carnesová, ktorá vo svojom odbore pracuje už 30 rokov, sa ešte nikdy s pôrodom na palube nestretla. Akonáhle ale 23. marca okolo tretej ráno zbadala na palube pasažierku s veľkým bruchom, vedela, čo bude bezprostredne nasledovať.

"Videla som, ako sa skláňa a vzdychá. Bolo mi to jasné. Spýtala som sa, či jej praskla plodová voda. Keď odpovedala áno, vedela som, že čoskoro uvidíme bábätko," povedala v rozhovore pre televíziu WTVT Carnesová.

Skúsená letuška sa najprv spýtala cestujúcich, či medzi nimi nie je lekár. A našťastie bol; Patrick Ojukwu z Georgie zhodou okolností pracujeako pôrodník/gynekológ. Carnesová mu asistovala, z kuchynky v lietadle vzala nožnice, rukavice, papierové utierky, horúce uteráky a od jedného pasažiera zohnala šnúrku na zaškrtenie pupočnej šnúry. Pomáhal, kto mohol. Jeden z prítomných mužov kontroloval prvorodičke krvný tlak, iný sterilizoval provizórne lekárske nástroje vodkou a ďalší zas sledoval intervaly medzi kontrakciami.

"Susan bola veľmi silná. Spočiatku sa veľmi bála, pretože cestovala sama a navyše mala zrazu pred zrakmi neznámych ľudí priviesť na svet dieťa," opísala letuška pocity rodičky, ktorá mala termín až 14. apríla a od ošetrujúceho lekára dostala povolenie letieť. "Akonáhle dieťa vyšlo von, podľa rád doktora som prestrihla pupočnú šnúru. Potom mi ho podal a ja som bola ohromená," dodala Carnesová.

Novorodený chlapček, ktorého príchod na svet sprevádzal veľký aplauz všetkých cestujúcich v lietadle, dostal meno Edosalume. Letuška ho zabalila a odovzdala matke, aby si ho mohla privinúť na svoju hruď.

Lietadlo, ktoré bolo odklonené do Dakaru v Senegale, o pätnásť minút neskôr pristálo a matku s dieťaťom previezli do nemocnice. Späť do rodnej Kalifornie, kde už netrpezlivo čaká otec Greg, sa Katherine aj so synom vrátila tento štvrtok. Informácie priniesol portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu