Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Technologický playboy: Multimilionár vďaka hre, po ktorej šalie svet!

Z Charlesa sa stal veľmi zámožný mladík
Z Charlesa sa stal veľmi zámožný mladík (Zdroj: businessinsider.com)

PRAHA - Jeden deň mal na konte necelých 1700 dolárov a nevedel, čo so životom. O deň neskôr sa topil v desiatkach miliónov. Zakladateľ hernej spoločnosti Omgpop Charles Forman (32) sa zviezol na vlne celosvetového záujmu o novú sociálnu hru Draw Something (Nakresli niečo), ktorá sa z neho urobila boháča.

Charlesov príbeh pripomína tak trochu rozprávku o Popoluške, ktorá našla tri zlaté oriešky. Vývojárskemu štúdiu Omgpop však k úspechu stačil len jeden. Štúdio, ktoré Forman spoluzaložil v roku 2006, po dlhé roky bojovalo s nedostatkom financií. Hoci do neho investori napumpovali sedemnásť miliónov dolárov (12,6 miliónov eur), žiadna z vytvorených 35 hier sa nestala skutočným hitom. Podľa bývalých zamestnancov vraj firme hrozilo, že do mája skrachuje.

Potom ale súčasný generálny manažér štúdia Dan Porter narazil na zlatú baňu. Vo februári Omgpop ponúkol používateľom dvoch silných mobilných platforiem Apple iOS a Android jednoduchú, ale chytľavú hru Draw Something, v ktorej majú vždy dvaja hráči za úlohu kresliť a na základe vytvorených obrázkov hádať jedno konkrétne slovo.

Prvý deň si hru stiahlo 30 tisíc užívateľov. Zaujímavé veci sa začali diať až o desať dní neskôr, keď časť sveta prepadla "výtvarnému" šialenstvu. Platenú (za 99 centov alebo pencí) či neplatenú (s pridanou reklamou) aplikáciu si v tej dobe stiahol prvý milión ľudí, ktorí svoje "umelecké" diela začali umiestňovať na sociálne siete Facebook a Twitter.

Draw Something sa bleskurýchlo vyšplhal na čelo rebríčka najsťahovanejších neplatených aplikácií v Apple App Store a upútalo pozornosť mamutej hernej spoločnosti Zynga, ktorá stojí za úspešnou (a mnohými užívateľmi preklínanou) facebookovou hrou Farmville.

Zynga pred dvoma týždňami Omgpop dokonca kúpila, a to za astronomických 180 miliónov dolárov (133 miliónov eur). Zle neobišiel ani Forman, ktorý pred rokom štúdio opustil. Ponechal si totiž podiel spoločne s vplyvom na chod Omgpopu v predstavenstve. Hoci presne neuviedol, koľko za to dostal, pripustil ale, že to "bola čiastka oveľa vyššia ako 22 miliónov dolárov (16,3 miliónov eur)".

Charles za svoje bohatstvo vďačí nielen vkusu hravých užívateľov tabletov a mobilných telefónov, ale aj "novej bubline", ktorá sa nafukuje. Po tej internetovej, ktorá prišla na prelome tisícročia, sú momentálne v kurze mobilné technológie a aplikácie. Aj v tejto oblasti sa pohybujú predátori v podobe technologických gigantov s miliardovými rozpočtami, ktorí neváhajú pohltiť akýkoľvek start-up s potenciálom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu