Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tento pes sa stal hviezdou Facebooku: Jeho utrpenie dojíma tisíce ľudí!

Art so zranenou labkou nemôže poriadne chodiť Zobraziť galériu (3)
Art so zranenou labkou nemôže poriadne chodiť (Zdroj: Facebook)

LITOMĚŘICE - Facebook opäť dokázal svoju sociálnu silu. Na jeho českých stránkach sa objavil srdcervúci príbeh starého psa, ktorý už viac ako rok žije s rozdrvenou nohou. Na prvý pohľad sa zdalo, že ide o typický prípad týrania zvieraťa, je to ale trochu komplikovanejšie.

Fotografie psa plemena vlčiak alebo nemecký ovčiak umiestnila istá žena na sociálnu sieť začiatkom tohto týždňa. Je z nich zrejmé, že zviera má na ľavej prednej nohe ťažké a neoperované zranenie. Pod zábermi stojí text: "Tento psík menom Art je týraný svojím majiteľom. V decembri 2011 mu na labu spadol ťažký trám a pravdepodobne mu nohu rozdrvil. Majiteľ ale zranenie neriešil a nešiel s psíkom k veterinárovi . Zranenie sa mu zhoršilo do takéhoto stavu. Art nemôže chodiť, rana mu často krváca, má ju zapálenú a v ťažkých mrazoch, kedy ho majiteľ nechal spať vonku, mu rana aj omŕzala. Až po opakovanom naliehaní mojich rodičov ho vzal len raz k veterinárovi, kde mu podali injekčne jednu dávku antibiotík, ale majiteľ týmto svoju snahu ukončil."

Smutný príbeh spustil lavínu facebookového zdieľania a kritických komentárov na adresu majiteľa psa. Spomínaná žena sa v prípade začala aktívne angažovať. Kontaktovala obecný úrad, neďaleký útulok v Řepniciach aj veterinárnu správu v Litoměřiciach. Tam jej povedali, že "je všetko v poriadku, pes je vraj liečený a všetko je podľa zákona."

S takouto odpoveďou sa však neuspokojila a záležitosť posunula krajskej veterinárnej správe, ktorá jej odkázala, že "už nie je v ich právomoci majiteľa napádať". Psík totiž podľa nich trpí nevyliečiteľnou chorobou.

Ani tento argument ale súcitných ľudí nepresvedčil. Niektorí kontaktovali majiteľa zvieraťa, iní sa na Arta prišli osobne pozrieť aspoň cez plot a ďalší sa do veci vložili prostredníctvom úradov. Jedna dievčina, ktorá hovorila priamo s majiteľom, ostatným odkázala: "Písal (majiteľ), že labku psíkovi neobväzuje, pretože si obväz vždy strhne dole. Dostáva lieky a zábaly. Amputáciu ani operáciu nie je možné kvôli zdraviu a veku psíka vykonať. Narkózu by totiž nemusel prežiť. Pes má vraj od narodenia vážnu vrodenú vadu."

Veterinárna správa nakoniec zareagovala na podnet mnohých diskutujúcich a rozhodla sa vec prešetriť. Stav psa považuje za "šlendriánske" zaobchádzanie a sľúbila, že sa bude prípadom zaoberať. Na základe šetrenia potom môže odporučiť odobratie zvieraťa.

Ako sa príbeh skončí, nie je doteraz jasné. Taktiež sa nedá dokázať, či bol Art skutočne týraný. Chvályhodnou skutočnosťou je však to, že ľudia sa spojili pre dobrú vec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu