Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

RTVS šokovala: Jozefa Tisa vykreslila ako ochrancu Židov!

Jozef Tiso
Jozef Tiso

BRATISLAVA - Stredajšia reportáž verejnoprávneho rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) pri príležitosti 73. výročia od vzniku vojnovej Slovenskej republiky (1939 až 1945) vyvolala rozhorčenie židovských obcí. V príspevku totiž zaznelo, že vtedajší slovenský prezident Jozef Tiso zachránil pred smrťou niekoľko tisíc Židov.

Televízia sa už ale akosi pozabudla zmieniť o tom, že Tiso pritom deportácie Židov počas vojny povolil, a že bol po vojne odsúdený na smrť za vojnové zločiny.

"Pán prezident Tiso dával výnimky pre našich židovských spolubratov, takže zachránil 11 200 židovských spolubratov," uviedol v reportáži jeden z Tisových priaznivcov, ktorých sa v stredu pri jeho hrobe v Bratislave zišla asi päťdesiatka. Televízia následne odvysielala komentár historika Milana Zemka, podľa ktorého Tiso skutočne asi tisíc deportačných výnimiek vydal, tie ale ochránili asi päť až šesť tisíc ľudí.

Podľa viacerých odborníkov televízia vykreslila Tisa ako ochrancu Židov, pretože neuviedla všetky historické súvislosti a nepripomenula zločiny, za ktoré ho po vojne popravili. Reportáž kritizoval aj Zemko. "Ide o zásadnú chybu, že v programe nezazneli informácie o deportáciách," povedal.

"Sme šokovaní. Nechápeme, ako sa môže takýto nekvalifikovaný šot odvysielať," reagoval Jaroslav Franek z Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku. Spolok teraz uvažuje o tom, že podá na televíziu sťažnosť.

RTVS kritiku odmieta a tvrdí, že reportáž bola vyvážená a nestranná. "Neobhajovala slovenský štát, nešírila a nepropagovala nacizmus," uviedol hovorca RTVS Richard Šümeghy.

Slovenský snem vyhlásil Slovenskú republiku 14. marca 1939. Bratislava bola po celú dobu vojny spojencom nacistického Nemecka, pričom režim sa zmluvne zaviazal vykonávať zahraničnú a vojenskú politiku v súlade so záujmami Berlína. Okrem iného vláda v roku 1941 vydala takzvaný židovský kódex, čo bol súbor protižidovských opatrení, ktoré sa inšpirovali ríšskymi Norimberskými zákonmi.

Tip: Pozrite si televízny program RTVS a ziistite či dávajú niečo dobré. Viac na telkac..sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu