Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nekúpite francúzsku dedinku? Tenisový kurt a bazén v cene!

Opustená dedinka Courbefy Zobraziť galériu (4)
Opustená dedinka Courbefy (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Obec Courbefy v oblasti Limousin, ležiaca asi 450 kilometrov od Paríža je na predaj. Dedinka s historickými budovami s krbmi, stajňou, tenisovým kurtom a bazénom láka kupcov i zvedavcov z celého sveta.

V dnes opustenej dedine predošlí majitelia prevádzkovali luxusný hotel a reštauráciu, no po tom, ako prestali platiť hypotéku, bola dedina ponúknutá na predaj. Jej cena bola vtedy 300-tisíc eur, no nikto o ňu neprejavil záujem. Obec tak spadla do rúk banky Credit Agricole, ktorá na ňu poskytla hypotéku.

Banka chce dedinu opäť ponúknuť v aukcii. Za veľký záujem o opustenú francúzsku dedinku tentoraz môžu najmä médiá. Dnes je posledný deň, keď môžu kupci prejaviť svoj záujem o dedinu zložením depozitu 330-tisíc eur. Banka následne určí dátum novej dražby. Kancelárii právnika Credit Agricole Paula Gerardina sa dosiaľ s otázkami ozvalo vyše sto záujemcov z celého sveta.

Minulú nedeľu na trávnatej ploche v Courbefy, ktorá slúži ako parkovisko, stálo vyše 50 áut. Medzi záujemcami bola skupinka niekdajších priateľov z vysokej školy, ktorí si sľúbili, že budú žiť v spoločnej komunite, skupinka dôchodcov hľadajúcich pekné miesto na život či záujemcovia, ktorí by chceli vybudovať centrum pre hendikepovaných ľudí. "Je to ozajstný mediálny fenomén, je to šialené," povedal Bernard Guilhem, starosta obce Saint Nicolas Courbefy, ktorá sa nachádza blízko Courbefy. "Je to veľká snehová guľa, ktorú chce gúľať každý," dodal.

História malej dedinky vo Francúzsku sa podľa Guilhem počíta až do čias Galskej a Rímskej ríše, keď ňou prechádzala cesta spájajúca Limoges a Bordeaux. Jej územie je obkolesené troma "zázračnými prameňmi," ktorých voda má údajne uzdravujúce účinky. Posledný pár, ktorý žil v Courbefy, podľa Rachel Mallefont z vedľajšej obce opustil dedinu v 70. rokoch minulého storočia. "Bolí ma vidieť ju opustenú," povedala Mallefont o malej francúzskej obci. "Jediné, v čo dúfame, je, že znova ožije."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu