Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo ste o snehu možno nevedeli: Osem mýtov vysvetľuje odborník!

Zobraziť galériu (4)

BRATISLAVA – Po extrémnych mrazoch a hojnej nádielke snehu už mnohí čakáme na jarné oteplenie. Kým však príde, skúste odpovedať na zopár jednoduchých otázok o snehu. So správnymi odpoveďami pomohol meteorológ Martin Benko zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Ako je možné, že sneh zmizne aj keď je vonku celý čas pod nulou? 
Sneh čiastočne sublimuje, ale nie je to až v takom množstve aby jednoducho zmizol. Takže sneh nezmizne, ale snehová pokrývka uľahne. Výška nového čerstvého snehu je preto väčšia ako na druhý deň, keď sneh zhutnie.

Čo ste o snehu
Zobraziť galériu (4)


Prečo sneží väčšinou, keď  je okolo nuly, ale keď je vonku mínus 10 tak nezasneží?

Ako kde. Môže snežiť aj keď je mínus desať stupňov, ale v našich zemepisných šírkach väčšinou zrážky prinášajú frontálne systémy. Studený, alebo teplý front spojený s tlakovou nížou prináša dážď, alebo sneženie. Naopak, mrazivá zima je skôr spojená s  tlakovou výšou a suchým počasím. 

Čo spôsobuje, že ak sa sneh zafarbí, farba v ňom dlho vydrží?
Sú to predovšetkým rôzne pevné častice, ktoré sa v atmosfére primiešajú do snehového oblaku. Môžu to byť rôzne exhaláty, ale napríklad aj saharský piesok. Ďalšie častice ako prach a iné nečistoty sa usadzujú aj na vrchnej vrstve snehovej pokrývky a kazia snehobielu čistotu čerstvého snehu.

Ako je možné, keď sa zmení dážď na sneženie, tak sa sneh udrží a neroztopí sa v kalužiach vody?
Všetko záleží od teploty povrchu, ale aj od vrstvy vody. Ak sa dážď zmení v intenzívne sneženie, zakryje aj kaluž. Ale ak teplota pri zemi a teplota povrchu nie je dostatočne nízka, sneh sa bude topiť.

Zima
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Filip Minár)


Čo spôsobuje, že je sneh sypký, mokrý alebo lepkavý?

Je to opäť teplota. Ak je okolo nuly, začnú sa snehové vločky jedna na druhú lepiť a padajú vo veľkých chumáčoch, hovoríme aj o mokrom resp. topiacom sa snehu. Pri teplote hlbšie pod bodom mrazu, padajú vločky jednotlivo, pričom vytvárajú sypkú vrstvu, ktorú môže vietor ľahko pretvárať na snehové záveje.

Koľko asi váži sneh?
Je to rôzne, závisí to od vodnej hodnoty snehu, čo je merateľná veličina. Mení sa podľa teploty, ale aj podľa toho, či je sneh suchý, mokrý, či do neho napršalo...

Čo nastane skôr? Keď sneží sa zníži teplota, alebo keďže sa zníži teplota tak sneží?
V oblakoch sú väčšinou kryštáliky ľadu, alebo sú zmiešané s  vodnými kvapkami. Kým dopadnú na zem, väčšinou sa pri kladných teplotách roztopia a zmenia sa na vodu. Ak je ale teplota vzduchu vo vrstve pod oblakom záporná, alebo len slabo nad nulou, tak sa väčšinou nestihnú roztopiť a sneží.

Zima
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Filip Minár)


Koľko vody vznikne roztopením snehuliaka?
Odhadnime, že bežný snehuliak má telo z troch gulí. Jedna má priemer okolo 60 cm. „Ak si spomenieme na fyziku na základnej škole, vieme, že  guľa s priemerom 60 cm má objem  110 litrov.  Teda snehuliak obsahuje 330 litrov snehu,“ pripomína Peter Demkanin z Oddelenia didaktiky fyziky, Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. A koľko vody dostaneme z litra snehu? „Z bežného trošku stlačeného snehu dostaneme asi 0,3 l vody,“ dodal. Ak by sa teda snehuliak roztopil, na dvore by z neho zostalo 100 litrov vody.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu