Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Vyberte dieťaťu správnu zimnú obuv

Pre zdravý vývin detskej nohy je dôležitý výber vhodnej obuvi. Zobraziť galériu (2)
Pre zdravý vývin detskej nohy je dôležitý výber vhodnej obuvi.

Zima je tu a rodičov čaká ďalšia povinnosť - vybrať vhodnú obuv pre svoje deti. Nesprávna kúpa sa totiž môže prejaviť neskôr v dospelosti trvalými zdravotnými problémami. Ako teda pri kúpe detských zimných topánok postupovať a čo odporúčajú odborníci?

Kúpa správnej obuvi nie je len otázkou pohodlia dieťaťa pri jej nosení, ale i investíciou do zdravia. Skôr ako sa teda na nákup vyberiete, nemali by ste zabudnúť odmerať vášmu dieťaťu dĺžku chodidla. „Veľa rodičov si totiž neuvedomuje, že detská noha má tendenciu veľmi rýchlo rásť. U menších detí to môžu byť i dva centimetre za rok,“ upozorňuje MUDr. Jana Nováková.

Aká by mala byť


Výberu obuvi by ste teda mali venovať zvýšenú pozornosť. Sústreďte sa na použitý materiál, konštrukciu, prevedenie a spôsob údržby obuvi. „Na detskú obuv sa kladú zvláštne nároky - je dôležité, aby ,padla‘ na dĺžku i na šírku, mala priestrannú guľatú špičku a dostatočne tuhý opätok,“ vysvetľuje MUDr. Nováková. Pozornosť by ste mali venovať aj strihu - malým deťom kupujte topánky s členkovým strihom na šnurovanie alebo na suchý zips.

Zdravotné problémy


Ak vaše dieťa trpí plochou nohou, nadmernou potivosťou, pálením alebo pocitom studených nôh, je vhodné, ak použijete vložku do topánok - tzv. vkladaciu stielku, ktorá pôsobí preventívne. Nezabúdajte ani na materiál. Mal by byť prírodný. Obuv vyrobená z tuhých a nepoddajných materiálov totiž zvyšuje únavu detí a môže narušiť zdravý vývoj nôh - kostičky sú totiž mäkšie a ľahko sa deformujú. V budúcnosti sa škodlivý vplyv nezdravého obúvania môže prejaviť formou chybného držania tela, ktoré často vyústi do skoliózy. „Ide o bolestivé degeneratívne ochorenie chrbtice, sprevádzané ďalšími zdravotnými dôsledkami, ako sú svalové kŕče chrbtového svalstva či skrátenie skupín svalov,“ dodáva MUDr. Nováková.

Vyberte dieťaťu správnu zimnú
Zobraziť galériu (2)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu