Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dobrá "haluz": Kórejci hrajú na harmonikách Take On Me od A-ha

Študentom sa podarilo zaujať svojskou verziou populárneho hitu z 80-tych rokov
Študentom sa podarilo zaujať svojskou verziou populárneho hitu z 80-tych rokov (Zdroj: YouTube)

SOUL - Hitom na internete sa stala videonahrávka piatich mladých harmonikárov zo Severnej Kórey, ktorí energicky hrajú na akordeón šláger nórskej popovej skupiny A-ha z polovice 80. rokov. Take on Me v ich podaní za päť dní zaznamenala takmer 320 000 zhliadnutí.

Netradičnú nahrávku študentov hudobnej akadémie Kum Song v Pchjongjangu má na svedomí nórsky umelec Morten Traavik. 1. februára videozáznam troch mužov a dvoch žien, sediacich na bielych stoličkách pod obrazom zasneženej krajiny a s veľkým kvetináčom s umelými slnečnicami po ľavici, vyvesil na webovú stránku YouTube.

Traavik tiež pozval spomínanú päticu, aby na svoje nástroje zahrala zmes kórejských a medzinárodných songov na festivale Barents Spektakel, ktorý sa bude konať od 8. do 12. februára v Nórsku. Podľa webových stránok tejto akcie by sa severokórejskí hudobníci festivalu mali skutočne zúčastniť.

Stvárnenie populárnych západných piesní je v izolovanej komunistickej Severnej Kórei vzácnosťou. Väčšina umeleckých prejavov sa tam sústreďuje okolo kultu osobnosti vládnucej dynastie Kimovcov. Nedávny koncert k novému lunárnemu roku mal na programe napríklad kantátu za súdruha Kim Čong-ila a pieseň Zúfalo nám chýbate, generál, ktoré boli spomienkou na zosnulého vodcu krajiny.

Kórejskí harmonikári hrajú A-ha

Prečítajte si viac o skupine A-ha

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu