Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ceny nehnuteľností klesli na úroveň roku 2007

Ing. arch. Zajíček Zobraziť galériu (2)
Ing. arch. Zajíček

Rozhovor s pánom Ing. arch. Zajíčkom zo spoločnosti Lexxus o súčasnej situácii realitného trhu na Slovensku.

  1. V médiách zaznievajú informácie, že situácia s nehnuteľnosťami sa stabilizuje, čo si o tom myslíte, aká je skutočnosť?

Realitný trh sa od roku 2008 čistí, zreálňujú sa ceny. V ponuke je dnes približne 3000 voľných bytov v novostavbách. Z nich je už viac ako 70% dokončených. Developeri sa poučili a sú ochotnejší reagovať na skutočný dopyt, venujú viac pozornosti nastaveniu projektov a prichádzajú oveľa viac pripravení na trh a prípadné zmeny.

 

  1. Oplatí sa teraz investovať do nehnuteľností alebo je lepšie ešte počkať? Aké sú prognózy cenových relácií rezidenčných projektov?

Ceny nehnuteľností  klesli približne na úroveň roku 2007. Výraznejší  pokles už neočakávam. Je ale možné, že niektoré staršie projekty budú ešte nútené znížiť ceny nepredaných bytov. Očakávam skôr stagnáciu. V otázke investovania je dôležité správne si vybrať. Dobré byty sa v tých málo nových projektoch, ktoré pribúdali len sporadicky, rýchlo „rozchytajú“. Stále platí, že okrem ceny je najdôležitejšia lokalita, následne kvalita dispozičného riešenia.

 

  1. Ako to vyzerá na trhu so starými bytmi?

Na sekundárnom trhu je záujem podobne sústredený najmä na dvoj a trojizbové byty. Ceny sú oproti novostavbám nižšie cca o 10 – 15 % v závislosti od lokality. Klesali počas uplynulých dvoch rokov v priemere 5% ročne.

 

  1. O aké byty je najväčší záujem v súčasnosti?

Už dlhšiu dobu prevláda záujem o malé kategórie bytov. Najviac sú preferované dvojizbové byty spolu s trojizbovými.  Musia mať však rozumné výmery. Z pohľadu lokality je na základe dopytov najžiadanejší štvrtý Bratislavský obvod. Je to spôsobené najmä koncentráciou projektov ponúkajúcich štartovacie bývanie o ktoré je už viac ako rok veľký záujem.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o súčasnej situácií a trendoch realitného trhu, zastihnete p. Zajíčka na konferencii Construction summit 2012. Viac o programe:

http://www.informslovakia.sk/sk/konferencia/construction-summit-2012

autor: Michaela Ježíková, In Form Slovakia

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu