Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Opicu, ktorá údajne vyhynula, našli náhodou v džungli

Hulman sivý
Hulman sivý (Zdroj: theprovince.com)

JAKARTA - Vedci, ktorí v hustých džungliach na východe Indonézie pátrali po levhartoch obláčkových a orangutanoch, náhodne objavili druh vzácnej opice, ktorú nikto nevidel tak dlho, až bola považovaná za vyhynutú. Keď na záznamoch z fotopasce uvideli zábery veľkej šedej opice, spočiatku nikto nepoznal, o ako vzácny objav sa jedná, napísala dnes agentúra AP.

Nakoniec ale opicu, ktorej snímok bol zhotovený v júni na východnom okraji ostrova Borneo, identifikovali ako Hulmana šedého (Presbytis hose canicrus). Zmiatla ich aj skutočnosť, že opica s výraznou čiernou tvárou a bielym "golierom" sa objavila v oblasti ďaleko mimo predchádzajúceho zaznamenaného okruhu výskytu. Doteraz navyše prakticky neexistovali fotografie týchto zvierat a vedci sa museli opierať predovšetkým o kresby v múzeách.

Hulman šedý svojho času obýval severovýchodnú časť Bornea, rovnako ako ostrovy Sumatra a Jáva a tiež Malajský polostrov. niekoľko rokov ale panovali obavy, že bol vyhubený. Pralesy, v ktorých žil, zničili požiare, ľudské osídlenie, premena lesa na poľnohospodársku pôdu alebo ťažba. Prieskum, pri ktorom vedci v roku 2005 skúšali Hulmana šedého nájsť, vyšiel naprázdno.

Ďalším krokom bude vrátiť sa do oblasti, kde boli zábery urobené a zistiť, koľko Hulmanov tu žije. Z fotopasce sa objavili na asi 4000 záberov, ale nie je vylúčené, že išlo len o jednu alebo dve rodiny vracajúce sa na rovnaké miesto, uviedol člen tímu Brent Loken z kanadskej Univerzity Simona Frasera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu