Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Zázrak na MS vo futbale? Šaman mal zariadiť, aby nepršalo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BOGOTA - Kolumbijská justícia vyšetruje, prečo organizátori futbalových majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov zaplatili tisíce dolárov istému mužovi, aby zariadil dážď. Majstrovstvá sa konali vlani práve v Kolumbii a víťazom sa stala Brazília

Vyšetrovanie sa začalo po tom, čo vyšlo najavo, že náklady presiahli milión dolárov. Do pozornosti polície sa dostal 64-ročný "šaman", ktorému organizátori podujatia za jeho magické služby zaplatili 2000 dolárov (1480 eur). Muž sa mal postarať o to, aby počas záverečného ceremoniálu nepršalo. Na privolanie, resp. zahnanie dažďa podľa vlastných slov používa prútik. Organizátori svoje rozhodnutie najať Jorgeho Eliasa Gonzáleza obhajovali tým, že pri záverečnej udalosti skutočne nepršalo.

Niektorí cynici v narážke na obvinenia z korupcie, v ktorých sa zmietajú úrady v hlavnom meste, upozorňujú, že Gonzáleza by mali oslavovať ako jediného kontraktora, ktorý splnil, čo sľúbil.

Augustový ceremoniál na štadióne El Campina v Bogote bol v suchu, zatiaľ čo začiatok šampionátu v meste Barranquilla mesiac predtým také šťastie nemal. A práve tento rozdiel použila ako argument antropologička a riaditeľka predstavenia Ana Marta Pizarrová k obhajobe rozhodnutia využiť služby šamana.

"Keby pršalo, tak by sa nič nekonalo. A na ceremónii naozaj nepršalo, bola úspešná, a keby bolo potrebné, využila by som ho znova," vyhlásila.

Vyšetrovatelia sú ale neoblomní; Gonzálezov kontrakt sa chystajú preskúmajú. "Vyzvali sme ho, aby vysvetlil, za akých okolností, ako a kde môže zastaviť dážď," povedal vyšetrovateľ Juan Carlos Forero.

Bizarnosti celej situácii pridáva aj Gonzalezovo vyhlásenie, že on nie je šaman. "Nie som indián, tak mi nehovorte šaman, veď ja ani neviem, čo to je. A nie som ani čarodejník," vyhlásil už pred niekoľkými rokmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu