Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Aby stropy nepadali

Spoločnosť Rigips darovala materiál na opravu stropu Zobraziť galériu (4)
Spoločnosť Rigips darovala materiál na opravu stropu (Zdroj: PR)

V septembri minulého roku sa v škole vo Vlkovciach (okres Kežmarok) počas vyučovania zrútil strop. Žiaci z triedy stihli akoby zázrakom utiecť. Aby sa deti mohli vrátiť po sviatkoch do týchto priestorov, spoločnosť Rigips darovala materiál na opravu a zabezpečila montáž prostredníctvom certifikovanej firmy.

 Ako jednoducho sa dá predísť ohrozeniu, ktoré zpravidla zapríčiňuje nesprávny technologický postup pri montáži sadrokartónu a použitie nevhodného materiálu?

Ako to bolo vo Vlkovciach
Vnímavý žiak si všimol, že sa pohol dataprojektor. Učiteľka dala pokyn, aby sa deti čo najskôr premiestnili na chodbu. O chvíľu naozaj strop spadol. Stačilo však pár sekúnd a vo Vlkovciach mohlo dôjsť k tragédii - meter štvorcový sadrokartónovej konštrukcie váži viac ako 10 kg. Po incidente sa žiaci učili v náhradných priestoroch. Riaditeľka školy, Eva Hardoňová, ihneď kontaktovala bezpečnostného technika. „Oslovili sme aj firmu, ktorá nám strop robila. Vyslovili veľké poľutovanie nad tým, čo sa udialo. Všetku zodpovednosť berú na seba. Čo najskôr dajú triedu do poriadku,“ odpovedala Eva Hardoňová.

Vždy tá istá chyba
Prípad vo Vlkovciach nebol prvý ani jediný. V decembri 2010 sa zrútil strop v supermarkete v Brezne, kde podľa polície spadlo na zem až 40 metrov štvorcových hliníkovej konštrukcie aj so sadrokartónom. Podobnej hrozbe čelilo aj relaxačné centrum v Kremnici, ktoré muselo byť z dôvodu možného ohrozenia niekoľko mesiacov zatvorené. Problém však zväčša nespočíva v stavebnom materiále – sádrokartóne, ale v dodržaní predpísanej technológie montáže. „Práca so sadrokartónom je jednoduchá, preto ju dnes ponúka takmer každá stavebná firma. Treba však pri tom dodržiavať technologické postupy a vyskúšané materiály, ktoré spolu tvoria tzv. certifikovaný systém. Preto je dôležité, aby tieto práce vykonávali zaškolení montážnici a certifikované stavebné firmy, a aby pri tom použili kvalitný stavebný materiál. Naša spoločnosť tiež ponúkla montážnikom, ktorí rekonštruovali ZŠ Vlkovce,  preškolenie zadarmo,“ hovorí Michal Široký, marketingový manažér divízie Rigips spoločnosti Saint-Gobain Construction Products, s.r.o.

Ako získať istotu, že váš strop bude bezpečný
Bežný človek zväčša nedokáže rozpoznať, či montážnici, ktorých si najal, sú skutoční odborníci  a či vedia, ako správne postupovať pri montáži sadrokartónu. Preto sa pri výbere stavebnej firmy či montážnikov sadrokartónu pýtajte na to, či má táto firma nejaký certifikát o školení prípadne prekaz montážnika, ktorý vydávajú renomovaní dodávatelia sadrokartónu. Práve tento preukaz je totiž jednoduchým potvrdením toho, že máte pred sebou skutočných majstrov a nemusíte mať strach o svoje zdravie a peniaze.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu